У М’янмі засудили журналістку-документалістку через «сприяння тероризму»

У М’янмі засудили журналістку-документалістку через «сприяння тероризму»

Організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала звільнити журналістку та режисерку-документалістку Шину Деве з М’янми, котру влада засудила до довічного ув’язнення. Про це повідомили на сайті RSF.

За даними RSF, 10 січня 2024 року Шин Деве засудили до довічного ув’язнення, бо вона «сприяла тероризму». Це найсуворіше покарання для журналістів у М’янмі, присуджене відтоді, коли військова хунта захопила владу в лютому 2021 року.

 

2023 року Шин Деве заарештували та обшукали, коли вона забирала дрон для знімання документального фільму. Під час затримання її допитували та, за словами її чоловіка, піддавали тортурам.

 

«Засуджуючи режисерку документальних фільмів до довічного ув’язнення під приводом тероризму, військова хунта показує ступінь свого свавілля та безжалісності. Ми закликаємо міжнародне співтовариство посилити тиск на режим М’янми для її звільнення, а також 64 інших журналістів і захисників свободи преси, затриманих у країні», — наголосив голова Азійсько-Тихоокеанського бюро RSF Седрік Альвіані.

 

Шин Деве висвітлювала політичні та соціальні проблеми М’янми. Раніше вона була відеожурналісткою медіаорганізації Democratic Voice of Burma (DVB), однак згодом розпочала кар’єру режисерки документальних фільмів. Кілька її матеріалів отримали міжнародні нагороди, зокрема короткометражна стрічка 2013 року «Тепер мені 13».

 

У RSF нагадали, що невдовзі після перевороту 1 лютого 2021 року військова хунта розпочала політику терору проти журналістів М’янми, опублікувавши «чорний список» заборонених ЗМІ. Відтоді армія вбила чотирьох журналістів.

 

М’янма посіла 173-тє місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF у 2023 році.

 

Як повідомлялося, у Китаї засудили поетку Сюй На до 8 років ув’язнення.

 

 

Чільне фото: RSF

Оригінал статті на Suspilne: У М’янмі засудили журналістку-документалістку через «сприяння тероризму»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"