У Миколаєві відкриттям Центру освітнього краєзнавства вшанували пам’ять поета Дмитра Кременя

У Миколаєві відкриттям Центру освітнього краєзнавства вшанували пам’ять поета Дмитра Кременя

Відкриттям Центру освітнього краєзнавства та театралізованим дійством під назвою «Стихії поета» у Миколаєві вшанували пам’ять відомого земляка, поета, есеїста, перекладача, лауреата Шевченківської премії, Заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Кременя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він помер у 2019 році, а 2023-й був оголошений роком Кременя в Україні. У зв’язку з цим та з нагоди 70-річчя поета в Миколаєві відбулася низка подій.

У Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (МОІППО) відкрили меморіальну дошку на його честь. Саме у цьому освітньому закладі Кремінь працював останні роки життя, був професором кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти. Ще одну оригінальну художню меморіальну дошку встановили у Літературному сквері біля Центральної міської бібліотеки ім. Кропивницького за сприяння міської влади.

В МОІППО також відкрили Центр освітнього краєзнавства імені відомого земляка. Тут вперше представили колекцію його особистих речей та предметів. Також відвідувачі мали нагоду ознайомитися з виставкою портретів Кременя.

Яскраве театралізоване дійство «Стихії поета» підготував на честь ювілею поета і творчий колектив Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії. У виконанні артистів театру звучали вірші та пісні Кременя.

Кремінь родом із Закарпаття, закінчив Ужгородський університет, звідки його розподілили на роботу у райцентр Казанківка на Миколаївщині викладачем української мови та літератури.

У Миколаєві відкриттям Центру освітнього краєзнавства та театралізованим дійством вшанували пам’ять поета Дмитра Кременя / Фото: Фото Павла Москальова та Миколаївського національного академічного українського театру драми та музкомедії

За словами сина поета, уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, його батько був подвижником духовного відродження і національної культури, стояв біля витоків Народного руху, Товариства української мови та «Просвіти», українськомовної преси, школи і телебачення. Він друкувався за кордоном та перекладав вірші сучасників. «А коли прийшла війна, він серед перших вийшов на мітинг єдності 2014-го та закликав до боротьби проти російських злочинців. 2023-й оголошено роком Дмитра Кременя в Україні. Дай Бог, щоб цей рік став для нашої держави переможним», – висловив надію мовний омбудсмен.

У творчому доробку Дмитра Кременя – понад 20 збірок поезії. А разом з відомими композиторами – Тетяною Яровою, Анатолієм Мироновим, Євгеном Долговим та іншими – світ побачило близько 500 пісень його авторства, частина з яких стали хітами.

За багаторічну плідну працю Кремінь удостоєний низки високих відзнак, серед яких – лауреат культурологічної премії ім. Миколи Аркаса, Всеукраїнської літературної премії імені Володимира Сосюри, Міжнародної літературної премії Івана Кошелівця. У 1999 році він отримав Державну премію України імені Тараса Шевченка за книгу поезій та симфоній «Пектораль».

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: У Миколаєві відкриттям Центру освітнього краєзнавства вшанували пам’ять поета Дмитра Кременя

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"