У книжці «Рятуючи Єву» знайшли історії людей, зібрані «УП.Життя», а не авторкою

У книжці «Рятуючи Єву» знайшли історії людей, зібрані «УП.Життя», а не авторкою

Письменниця Неля Романовська у книжці «Рятуючи Єву» використала історії людей зі статті «Сафарі на людей: 5 історій тих, хто вижив в Ірпені та Бучі» Яни Осадчої для «Української правди. Життя» без узгодження з авторкою чи медіа. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила історикиня Оксана Господаренко.

Роман «Рятуючи Єву» вийшов друком у 2023 році у видавництві «Мандрівець».

 

«Короткі есеї розміром здебільшого на одну сторінку про особисті рефлексії авторки, її подругу (не знаю, чи справжня вона, чи ні), яка опинилася в окупації в Бучі. Це перемежовується історіями з минулого авторки, її стосунками з Богом. … Логічно будуючи історію своєї подруги, авторка оповідає й історії людей, які також пережили окупацію в Ірпені, Гостомелі та Бучі. Серед цих історій постала моя нова знайома, Люба з Ірпеня. Слово за слово в розмові з Любою з’ясувалося, що це було її інтерв’ю для Української Правди. Сказала ім’я авторки та назву матеріалу. Знайти матеріал виявилося дуже легко. Достатньо було лише кількох хвилин, щоб зрозуміти, що 4 історії з 5, які вийшли на УП, авторка використала у своєму романі», — написала вона.

 

В «УП. Життя» повідомили, що до Любові Тютіної, чия історія описана в книжці «Рятуючи Єву», Неля Романовська не зверталася.

 

«Я спершу подумала, що це “УП” надрукувала, адже про Нелю Романовську я ніколи не чула й ніхто у мене коментаря не просив», — сказала вона у коментарі виданню.

 

Авторка статті Яна Осадча розповіла, що Неля Романовська звернулася до неї вже після видання книжки, сказавши, що не  знала про необхідність давати посилання на джерело. «Неля перепросила і зазначила, що якщо буде перевидавати книжку, то вкаже мене та видання як авторів. Однак я попросила, щоб вона вилучила наклад книжок. Потім Неля пообіцяла зняти з друку свою книжку», — повідомила Яна Осадча. «УП. Життя» вважає дії письменниці неприпустимими.

 

«Рятуючи Єву» — продовження книжки «Дім Єви».

 

 

«Єва Шелест – вагітна мешканка Бучі, котрій вдалося врятуватися після того, як окупантів вигнали з міста. Жінка вижила. Однак вціліти фізично ще не означає вижити душевно. Апатія, агресія, ознаки психічного розладу – ось що чекає на тих, хто перебуває у посттравматичному стресовому розладі. Як подолати біль, перейти горе, чи є життя після подій у Бучі тощо – питання, порушені в сюжетній лінії», — ідеться в анотації до тексту.

 

У першій частині йшлося про прибирання в будинку в період пандемії: «На тлі ковідного 2020 року героїня роману “Рятуючи Єву” вперше зустрічається з Євою Шелест. Вибравшись неушкодженою із тенет тривоги, спричиненої пандемією, вона знаходить собі підопічну і турбується про її психологічний стан. За методом японки Марі Кондо жінки наводять лад у домі, стосунках і душі. Вони все роблять невимушено і з гумором, тому виконана робота дає чудові результати. Психотерапевтичні знахідки і прийоми допомагають розхарастити гармидер у всьому, що їх оточує».

 

Нині на сайті видавництва роман «Рятуючи Єву» позначений як такий, якого немає в наявності.

 

На своєму ютуб-каналі Неля Романовська повідомляє, що вона — письменниця, психологиня, волонтерка і виконавиця з гурту «5-й океан». «Її мотиваційні відео — просто вибухові у просторі соціальних мереж і піднімають настрій, дух українського народу. Це філософсько-мотиваційні роздуми про життя, мудрість, сказана простими і доступними словами. Неля — переможниця конкурсу на книжкову премію ім. І. Франка, авторка багатьох популярних віршів та пісень», — ідеться в описі до ютуб-каналу. На ньому також є уривок з книжки.

 

Читомо звернулося до видавництва «Мандрівець» з проханням про коментар і очікує на відповідь.

 

Як повідомлялося, у 2022 році видавництво «Клуб сімейного дозвілля» оголосило, що не видаватиме книжку «Буча. Історія одного полону» Дарини Гнатко. Відмові від наміру видати книжку передувало обговорення у соцмережах щодо того, чи не спекулює «Буча. Історія одного полону» на тему геноциду та повномасштабної війни.

 

 

Чільне зображення: сайт видавництва «Мандрівець»

Оригінал статті на Suspilne: У книжці «Рятуючи Єву» знайшли історії людей, зібрані «УП.Життя», а не авторкою

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"