У Київському метрополітені проводять виставку постерів про Нарбута

У Київському метрополітені проводять виставку постерів про Нарбута

У Київському метрополітені розпочали акцію з популяризації життя і творчості відомого українського художника, ілюстратора і дизайнера Георгія Нарбута. Про це Читомо повідомили організатори акції.

В одному із поїздів синьої гілки (станція Героїв Дніпра – станція Теремки) Київського метрополітену розклеїли постери, що присвячені Георгію Нарбуту. Виставка постерів у поїзді триває з 4 жовтня до 4 листопада. 10 постерів розповідають про різні види дизайну, який створив Георгій Нарбут − дизайн грошей, гербів, державних документів і печаток, уніформи, книжок, абетки тощо. Їх зробила студія Kultura за монографією Мирослави Мудрак «Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду», що вийшла у видавництві «Родовід».

«Роль Нарбута не обмежувалася викладанням графіки, а він почав з самого початку, відроджуючи органічні прикмети мистецтва як невіддільної частини візуальної історії України ще з часів Київської Русі. Він вичленував динамічну, відкриту, позитивну енергію доби козацького бароко, а тоді доповнив її прозорими античними геометричними формами, прекрасною пластикою і контуром строгим. Попри всі спроби знищити ці візуальні артефакти й національну естетику, він успішно поєднав давні українські рукописні шрифти з модерними логотипами і створив бренд, який пережив свого творця. Нарбут майстерно володів засобами графіки й міг вільно виразити своє відчуття «українськості», − пояснила Мирослава Мудрак.

 

Монографія Мирослави Мудрак стала частиною українсько-французького проєкту «Георгій Нарбут і творення українського бренду», який організовує видавництво «Родовід» з Центром Анни Київської (Франція) за підтримки Українського культурного фонду. У 2020 році вийшло англомовне видання монографії Мирослави Мудрак, яке цього року видали українською (переклад з англійської Ярослави Стріхи), французькою його переклала Оділь Арден.

 

Георгій Нарбут (1886—1920) — український художник-графік, ілюстратор, автор перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок). Один із засновників і ректор Української Академії Мистецтв.

 

 

Фотографії Анастасії Штомпель

Оригінал статті на Suspilne: У Київському метрополітені проводять виставку постерів про Нарбута

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"