У Києві провели вуличну акцію з метою підтримки українського книговидання

У Києві провели вуличну акцію з метою підтримки українського книговидання

Письменники, видавці та громадські активісти взяли участь у вуличній акції «Підтримай українську книжку». Про це йдеться на фейсбук-сторінці ініціативи «Українська книжкова революція».

Акція відбулась сьогодні на вулиці Лаврській, поряд з Мистецьким Арсеналом. До неї долучились журналіст і голова Національного комітету Шевченківської премії Юрій Макаров, письменники Іван Малкович, Андрій Кокотюха, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, дипломат і громадський діяч Данило Лубківський та інші.

 

Вони написали на сторінках спеціально виготовленої символічної книжки перелік дій, які держава має зробити для розвитку читання, книговидання і книгорозповсюдження, зокрема:

 

  • надавати підтримку саме книжкам українською мовою;
  • компенсувати витрати на оренду книгарням;
  • компенсувати частину додрукарських витрат видавцям;
  • модернізувати бібліотеки;
  • звільнити наш ринок від руйнівного впливу держави-агресора.

 

За оцінкою організаторів акції ці кроки дозволять за 5 років збільшити число книгарень у п’ять разів, обсяг ринку – утричі, асортимент – удвічі, що в загальному має дати поштовх у розвитку української літератури, відтак і збільшити обсяг читання в Україні.

 

Організатори акції також запланували на початку нового парламентського тижня передати книжку з переліком цих дій народним депутатам.

 

«Саме народні депутати мають ухвалити законодавчі зміни, які дозволять втілити запропоновані кроки в життя.Ситуація на українському книжковому ринку критична і потребує рішучих дій з боку держави. В середньому українець купує вп’ятеро менше книжок, ніж поляк і в 11 разів менше, ніж німець. При цьому половина цих книжок – російською мовою, часто ввезена з Росії. І це – докарантинні показники. Зараз ситуація ще гірша. За рік асортимент книг упав на 23%, тиражі – на 34%. На всю країну лишилося лише близько 200 книгарень. Більшість бібліотек є складами старих книжок. Такий стан справ загрожує національній безпеці й майбутньому країни», – пояснили організатори акції.

 

Нагадаємо, форум «Українська книжкова революція» відбувся наприкінці травня. Його провели рух «Простір свободи» і ГО «Український світ».

 

Оригінал статті на Suspilne: У Києві провели вуличну акцію з метою підтримки українського книговидання

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"