У Києві зловмисники катували білоруського журналіста Віктора Лавнікевича

У Києві зловмисники катували білоруського журналіста Віктора Лавнікевича

У Києві невідомі кілька днів тримали в заручниках та катували білоруського журналіста Дениса Стаджі. Про це повідомила його дружина Вікторія Лавнікевич у Telegram. 

Коли дружина журналіста повернулася у Київ, то знайшла Дениса Лавнікевича без свідомості на підлозі у їхній квартирі. 

 

«Судячи зі стану, його катували і били кілька днів поспіль. Він весь був загорнутий у мішки для сміття, на голові ковдра, повний рот землі, на зап’ястях ясний слід від наручників. Від побоїв на ньому буквально не було живого місця», – написала Вікторія. 

 

Вона зазначає, що у Віктора Лавнікевича були сліди сильних ударів по голові, ребрах, нирках, руках, ногах, пальцях ніг, були порізи ножем: по ребрах, спині, сідницях. 

 

Крім того, Дениса насильно змушували пити суміш алкоголю з барбовал та септилом,  а також, ймовірно, вводили метадон або скополамін. У квартирі все було перевернуте, багато речей розбиті чи зіпсовані, однак гроші та цінні речі невідомі не забрали. 

 

За словами Вікторії, чоловіка катували кілька тижнів тому, але ситуація не розголошувалась в інтересах слідства. Вікторія Лавнікевич разом з дитиною перебувала на заході України, коли втратила зв’язок із журналістом.

 

«Є підстави припускати, що одним із завдань атаки було взяття під контроль каналів та чатів, які ми створили для білорусів в Україні. Другим завданням було фізично ліквідувати Дениса після отримання потрібної інформації», – додала вона.

 

На думку дружини, напад на її чоловіка пов’язаний зі вбивством білоруського активіста Віталія Шишова влітку 2021 року. Як відомо, голова ГО «Білоруський дім в Україні» Шишов зник після того, як вийшов на пробіжку біля свого будинку, а 3 серпня правоохоронці знайшли його в одному з київських парків.

 

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями, – самогубство і вбивство з імітуванням самогубства.

 

В Україні Шишов надавав допомогу білорусам, які тікали сюди з Білорусі, займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в’їжджали на територію України.

 

Як відомо, у правозахисній організації «Репортери без кордонів», зазначають, що журналісти в Україні перебувають у більшій фізичній небезпеці, ніж будь-коли. 

 

Нагадаємо, за два місяці з початку повномасштабного вторгнення в Україну росія скоїла 243 злочини проти журналістів та медіа.

 

Джерело: Детектор медіа

Оригінал статті на Suspilne: У Києві зловмисники катували білоруського журналіста Віктора Лавнікевича

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"