У Києві відкрилася виставка з експонатами-спогадами про Крим

У Києві відкрилася виставка з експонатами-спогадами про Крим

У центрі Києва, на Хрещатику 34, відкрилася виставка «Крим. Літній сезон: те, що в нас не забрати». Експонати, зібрані в спеціально обладнаній кімнаті, дарують унікальні спогади про Крим і показують його таким, яким пам’ятають і знають в Україні.

Про це повідомляє ukrinform.ua.

Про один з артефактів виставки кореспондентові Укрінформу розповів український режисер, колишній політв’язень Олег Сенцов.

«На цій виставці представлений мій примірник сценарію до фільму «Носоріг». На ньому багато виправлень і позначок, які я робив у в’язниці. Це єдина річ з Криму, яка в мене залишилася на сьогодні. Примірник сценарію — це спогади про те, як я жив і працював у Криму», — сказав Сенцов.

Відомо, що 2013 року режисер виграв презентацію кінопроекту в Держкіно України, отримав фінансування і збирався знімати ігровий фільм «Носоріг», але політичні події змінили плани режисера, тоді фільм так і не був знятий.

Виставковий проєкт «Крим. Літній сезон: те, що у нас не забрати» у Києві / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Сценарій кримінальної драми про те, як людина проходить свій важкий життєвий шлях, у Сенцова забрали під час обшуку в його будинку в 2014 році, проте ніякої політики окупанти в ньому не знайшли і невикористаний у «справі» рукопис політв’язню повернули. Він пройшов із ним увесь шлях від російського ув’язнення до звільнення в Україні.

Як розповів на презентації Сенцов, рукопис сценарію став єдиною річчю з Криму в його сьогоднішньому житті, оскільки він не дорожить речами, а дорожить людьми і спогадами і дуже вірить у те, що побачить вільний Крим, де майорітимуть український і кримськотатарський національні прапори.

Кримськотатарський прапор теж став експонатом виставки — його презентувала перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

За її словами, саме з цим прапором її сім’я щороку 18 травня виходила на мітинги у вільному Криму до 2014 року. Вона подякувала організаторам проєкту, який «мовою культури і спогадів не дає нам забути про Крим».

Символом Криму для адвоката Лілі Гемеджі, яка часто виїжджає за межі півострова, є квіти лаванди. На виставці — її світлина з дітьми, котрі тримають букетики лаванди, а внизу у вазі сам букет запашних квітів, гілочки яких адвокати, за словами Гемеджі, намагаються передати своїм підзахисним у тюрмах, щоб нагадати їм про Крим.

Вона зазначила, що із задоволенням узяла участь у проєкті, який не приурочений до жодної дати, і побажала українцям «пам’ятати про Крим завжди, незалежно від дат».

За словами Гемеджі, увага України та світу до політичних судових процесів у Криму допомагає адвокатам справлятися з труднощами в роботі і вірити в перемогу, «тому що людина програє тоді, коли опускає руки, але ми не опускаємо рук, завдяки вашій підтримці».

Художник Рустем Скибін презентував роботи кримських художників-керамістів, які все більше стають популярними в Україні.

Головна ідея експозиції про Крим — немає такої сили, яка могла б змусити людей стерти й викреслити пам’ять про рідну домівку, про частину української території, про людей, які прагнуть до свободи та гідного життя.

Також на виставці представлені: сукня актриси Римми Зюбіної, зшита з різнокольорових краваток, які подарували їй в Артеку; подарунок із побажаннями від моряків фрегата «Гетьман Сагайдачний» співакові Святославу Вакарчуку; старовинний музичний інструмент, знайдений у підвалі будинку, де жила в Криму Джамала; і зворушлива сімейна реліквія сім’ї актриси Ади Роговцевої — аплікація з квітів і трав, зібраних у Криму.

Маленький музей «кримського простору» буде відкритий в маркеті «Всі свої» ще місяць. У кімнаті є лавка, на яку можна присісти й уважно вивчити всі ці дивовижні та унікальні експонати.

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: У Києві відкрилася виставка з експонатами-спогадами про Крим

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"