У Києві визначили лауреатів поетичної премії імені Галини Плюти-Гук за 2021…

У Києві визначили лауреатів поетичної премії імені Галини Плюти-Гук за 2021…

Цьогоріч на поетичну премію імені Галини Плюти-Гук було подано 38 зголошень. Пропозиції надійшли з різних куточків України.

Надіслані на конкурс твори вельми відрізнялися наповненням, тематикою, художнім рівнем тощо. Журі дійшло згоди визначити двох лауреатів згідно з Положенням про Премію.

Лауреатами поетичної премії імені Галини Плюти-Гук за 2021 рік у номінації «Філософська поезія» стали:

Наталія Бельченко (Київ) за поетичну добірку «Вивільни мене, вивільго…»;

Роксолана Жаркова (Львів) за поетичну збірку «Всі мої птахи».

Наталія Бельченко, фото Валерія Костюченка
Роксолана Жаркова, світлина із сайту http://ukrainka.org.ua

Лауреати отримають Диплом переможця, а також грошову винагороду.

Журі:
Світлана Лавочкіна (Німеччина): «Було дуже цікаво подивитися на сучасний поетичний ландшафт України, проте не тільки на добре відомі величини, а й на тіньову сторону, на його рельєф, зокрема на розвиток української мови як інструмент поезії. Звісно, конкурс це ризикована справа для учасника. Є потужний суб’єктивний елемент журі. Я знаю, як це. Проте хочу зауважити, що загальний рівень подань і конкуренція були доволі високими. Ті подання, які намагалися експериментувати, не розказувати, а показувати, – і стали переможцями».
 
Анна Багряна (Болгарія): «Як на мене, це дуже хороша ідея – увічнювати пам’ять про рідну й дорогу людину, заснувавши літературний конкурс і премію на її честь. А для мене честю було стати членом журі поетичної премії імені Галини Плюти-Гук. Адже на конкурс подалося чимало цікавих авторів, серед них – як уже відомі поети, котрих давно знаю і шаную, так і автори-початківці, які пробують себе в жанрі філософської поезії. Хочу привітати переможців, а всім учасникам конкурсу подякувати за цікаві твори й побажати перемог на майбутнє!».

Дмитро Чистяк (Україна): «Гідна пошани ініціатива талановитого письменника В’ячеслава Гука сприяти розвиткові саме філософської лірики в Україні завдяки фундуванню цієї приватної премії. Осягнення філософських традицій і новітніх пошуків у творчості сучасних авторів засвідчує – така поезія є і має цікаву перспективу».

Леся Олендій (Італія): «Поетки «породичалися» у назвах збірок, хоча на це містичне перегукування, де відбився пташиний образ, я увагу звернула наостанок. Поетична добірка «Вивільни мене, вивільго…» Наталії Бельченко та збірка «Всі мої птахи» Роксолани Жаркової – це філософська поезія високого пташиного лету».
 
Журі щиро вітає лауреатів, зичить нових творчих летів, а також звитяжних мистецьких перемог!

Я щиро вдячний членам журі за увагу до цього конкурсу, а також «Літературній Україні», «Українській літературній газеті» і сайту «Litcentr» за інформаційну підтримку.

Голова журі В’ячеслав Гук
Київ, 25 вересня, 2021

                      

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: У Києві визначили лауреатів поетичної премії імені Галини Плюти-Гук за 2021…

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"