У Китаї засудили поетку Сюй На до 8 років ув’язнення

У Китаї засудили поетку Сюй На до 8 років ув’язнення

Пекінський Другий проміжний суд підтвердив 8-річний вирок тюремного ув’язнення поетці й художниці Сюй На (許那, Xu Na). Про це повідомляє журнал про свободу віросповідання і права людини Bitter Winter.

Сюй На засудили за публікування в соцмережах світлин, які свідчать про те, що влада не контролює ситуацію з COVID-19.

 

Сюй На — послідовниця буддистської духовної дисципліни «Фалуньгун». 1999 року в Китаї її практикували від 70 до 100 мільйонів людей. Того ж року уряд КНР заборонив Фалуньгун і визнав практику незаконною. Інформаційне агенство «Сіньхуа», орган китайської державної інформації і пропаганди, назвав послідовників Фалуньгун «високоорганізованою політичною групою, налаштованою проти Комуністичної партії Китаю і центрального уряду, що проповідує ідеалізм, теїзм і феодальне марновірство».

 

Її, як і 10 інших послідовників Фалуньгун, затримали в липні 2020 року. Засуджені фотографували наслідки пандемії COVID-19 в ролі громадських журналістів, а згодом оприлюднили знімки у китайськомовному виданні The Epoch Times. Пекінський суд стверджував, що їхній злочин полягав у «саботуванні закону та порядку» як реалізацією своїх духовних переконань, так і обміном фотографіями та інформацією з The Epoch Times.

 

14 січня 2021 суд оштрафував Сюй На на 20 000 юанів та засудив її  до восьми років позбавлення волі — найдовшого терміну з 11 в’язнів. Решта були засуджені від двох до п’яти років. 18 травня 2023 року другий суд проміжної інстанції Пекіна підтвердив вирок Сюй На.

 

Сюй На народилася 8 листопада 1968 року. Бувши студенткою Пекінського інституту радіомовлення (нині Комунікаційний університет Китаю), вона брала участь у протестах на площі Тяньаньмень 1989 року.

Була свідком жорстоких репресій у червні 1989 року. Пізніше вона вийшла заміж за однодумця, музиканта Ю Чжоу. У середині 1990-х років вони приєдналися до Фалуньгун.

 

На та Чжоу були учасниками акції протесту 25 квітня 1999 року біля «Чжуннаньхай», резиденції керівників Комуністичної партії Китаю у Пекіні. Тоді близько 10 000 послідовників Фалуньгун виступили проти наклепу, поширюваного у ЗМІ.

 

У серпні 1999 року Ю Чжоу та його дружину незаконно утримували протягом 15 днів і катували поліцейські, щоб вибити зізнання. 3 липня 2001 року Сюй На викрали. У листопаді суд проміжної інстанції Пекіна Фаншань незаконно засудив її до п’яти років ув’язнення. Сюй На залишалася в ув’язненні до 2006 року. Невдовзі після того, як Сюй На звільнили з в’язниці, її зарахували до аспірантури на факультет олійного живопису Центральної академії образотворчих мистецтв без іспиту.

 

У 2008 подружжя знову заарештували. Через одинадцять днів після арешту, 26 січня, Юй Чжоу помер від тортур у центрі ув’язнення району Тунчжоу. Сюй На заявила, що розпочала голодування, яке могло б бути смертельним через діабет. Сюй На засудили ще до трьох років позбавлення волі. Її звільнили 2011 року.

 

Відповідно до останнього вироку, Сюй На має залишатися у в’язниці до 2028 року. На той час їй виповниться 60 років.

 

Нагадаємо, 2021 року зі шкільних бібліотек у Китаї прибрали книжки, які пропагують західні цінності.

 

Як повідомлялося, в Ірані засудили письменницю до 5 років ув’язнення через «пропаганду проти режиму».

 

Джерела: Bitter Winter, The Epoch Times, Sound of hope, Faluninfo

Чільне фото: The Epoch Times

Оригінал статті на Suspilne: У Китаї засудили поетку Сюй На до 8 років ув’язнення

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"