У Канаді вийшла книжка про український визвольний рух

У Канаді вийшла книжка про український визвольний рух

У канадському видавництві McGill-Queen’s University Press вийшла книжка Enemy Archives про український визвольний рух. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив історик Володимир В’ятрович.

 

До англомовного видання увійшли архівні документи про ОУН та УПА, датовані 1929–1955 роками. Раніше вони належали структурам, які боролися з українським визвольним рухом. Ці матеріали висвітлюють широкий спектр досвіду підпілля: від підтримки дисципліни до формування основ спротиву іноземному пануванню.

 

Упорядниками книжки стали Володимир В’ятрович, український історик, ексголова Інституту національної пам’яті, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху, і Любомир Луцюк, канадський історик, дослідник українського питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни. Переклад зробила Марта Дарія Олійник, журналістка, редакторка та дослідниця.

 

«Колись ці документи були недоступними, бо зберігалися в секретних архівах. Потім багато західних дослідників не могли використовувати їх через мовний бар‘єр. Робимо минуле доступним. І сподіваюся, зменшим простір для російської пропаганди про українських націоналістів», – написав Володимир В’ятрович.

 

На сайті видавництва McGill-Queen’s University Press також зазначено, що «оскільки Росія веде війну проти самого існування української держави та нації, реанімуючи пропаганду радянської доби, яка зображувала українців колабораціоністами нацистів і фашистами, досвід українського націоналістичного підпілля до, під час і після Другої Світової війни набуває нового значення».

 

Нагадаємо, нещодавно збірка есеїв про українську культуру вийшла англійською мовою.

 

Оригінал статті на Suspilne: У Канаді вийшла книжка про український визвольний рух

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"