У дитячих книжках більше персонажів, ніж персонажок — дослідження

У дитячих книжках більше персонажів, ніж персонажок — дослідження

Дослідження, опубліковане в науковому журналі PLOS One, показало, що в дитячих книжках, де фігурує один головний герой, чоловічі персонажі все ще кількісно переважають. 

 

Дослідники переглянули майже 3300 книжок для читачів у віковій групі від 0 до 16 років, виданих між 1960 і 2020 роками. З’ясувалося, що попри те, що кількість персонажок за 60 років зросла, чоловічі персонажі все ще представлені більше. 

 

Книжки також поділили за групами: за статтю автора, типом героя (людина чи ні), жанром (художня література та нон-фікшн) та віковими групами авдиторії (наймолодші читачі, дошкільнята, учні початкової школи різного віку та підлітки).

 

Персонажі, що не належать до людей, у художній літературі мали чоловічу стать набагато частіше, ніж жіночу. У нонфікшн персонажі-чоловіки теж переважали, те ж співвідношення і в книжках про історичних персонажів. 

За останні шістдесят років автори-чоловіки краще представляли головних героїв як жінок, але, зокрема, це стосується книжок для наймолодшої аудиторії. Авторки більше пишуть про жіночих персонажів, особливо у книжках для дітей старшого віку та в історіях, де персонажі — люди, інші ж персонажі лишаються здебільшого чоловічої статі.

Дослідження також показало, що з часом кількість протагоністів обох статей у дитячій літературі майже зрівнялося. Якщо в 60-тих 70 і більше відсотків позитивних героїв були чоловіками, то до 2020 кількість протагоністів-чоловіків становлять ледь більше.

 

Дослідження провели Кеннеді Кейсі, Кайлі Новік, Стелла Ф. Лоуренко.  Ознайомитися з методами дослідження можна за посиланням.

 

«PLOS One» — міжнародний міждисциплінарний рецензований науковий журнал з відкритим доступом до публікацій, який публікує наукові дослідження та огляди в галузі природничих та медичних наук. Заснований у 2006 році неприбутковою організацією Public Library of Science.

 

Нагадаємо, ООН проводило конкурс коміксів на тему гендерної рівності.

 

Оригінал статті на Suspilne: У дитячих книжках більше персонажів, ніж персонажок — дослідження

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"