У Держархіві Львівської області оцифрували понад 200 тисяч документів

У Держархіві Львівської області оцифрували понад 200 тисяч документів

У Державному архіві Львівської області, в якому зберігається понад 2 млн 600 тисяч справ, оцифрували понад 200 тисяч документів.

В архіві зберінаються справи австро-угорського, польського, німецького, радянського періодів, а також від проголошення української незалежності до сьогодення.

 

«Ми маємо документи австро-угорської та польської доби, періоду окупації німцями й Совєцького Союзу і незалежності України. Зараз наші фонди постійно поповнюються матеріалами російсько-української війни і віримо, що найближчим часом надійдуть архівні документи про відновлення України і перемогу. Народ, який не береже своє минуле, не має права на майбутнє. І ми робимо все можливе, щоб зберегти українське минуле в документах. Зараз ми працюємо над створенням цифрових копій наших фондів», — розповіла заступниця директора Державного архіву Львівської області Галина Кордіяка.

 

За її словами, найперше оцифровують документи, які мають важливу історичну цінність, а також ті, що найбільш затребувані українцями та іноземцями.

 

За словами головного спеціаліста відділу зберігання та забезпечення документів Василя Петришина, для архіву надзвичайно важливі умови зберігання: постійний контроль температури та вологості повітря, спеціально заклеєні вікна, тому з початком повномасштабної війни в архіві подбали про те, щоб документи були в безпеці. Для цього використовують евакуаційні вогнетривкі та водонепроникні мішки й шафи-сейфи.

 

«Ми презентували проєкт оцифрування архівних справ, який складається з двох частин: платформи, на якій усе розміщують, та самих оцифрованих документів. База оцифрованих документів пришвидшить роботу дослідників та спростить доступ до необхідних документів», — додав заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку Олександр Кулепін.

 

Нагадаємо, у 2021 році в Харківському Літмузеї оцифрували експонати, а в Острозькому музеї книги та друкарства — старовинні рукописи, зокрема Острозьку біблію. Згодом їх виклали у вільний доступ.

 

Джерело: Укрінформ

Чільне фото: Львівська обласна державна адміністрація

Оригінал статті на Suspilne: У Держархіві Львівської області оцифрували понад 200 тисяч документів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"