У Вінниці відкрили книгарню «Герої» на честь полегоого Миколи Рачка

У Вінниці відкрили книгарню «Герої» на честь полегоого Миколи Рачка

У Вінниці родина загиблого на фронті журналіста, філолога, військового Миколи Рачка відкрила книгарню-кав’ярню «Герої». Про це на фейсбук-сторінці розповіла подруга Миколи Рачка Ірина Шеремета.

Книгарню відкрили батьки і сестра Миколи Рачка Антоніна Люлька. У коментарі Читомо вона розповіла, що Микола Рачок мріяв про книгарню-кав’ярню і писав про це у своїх щоденниках. Після поховання Миколи родина вирішила втілити його мрію в життя.

 

«У нас навіть не було думки про те, що ми не втілюватимемо Коліні мрії в життя. Ми розуміли, що в пам’ять про нього ми  зробимо все, про що він мріяв. І поступово будемо робити всі 21 побажання, записані у його щоденниках», — повідомила Антоніна Люлька.

 

Книгарню відкрили на виплати за загиблого військового-члена родини від держави. Антоніна Люлька повідомила, що шукати приміщення родина почала ще тоді, коли отримувала виплату частинами, у квітні 2023 року. «Для нас було принциповим його не орендувати, а саме викупити, щоб Коліна мрія здійснилась, і щоб вона жила довго і, сподіваюся, успішно. Саме тому ми продали квартиру, доклали гроші, які отримали від держави, і викупили це приміщення. Це його книгарня, його приміщення, тут все для нього і про нього. Сподіваюсь, що він сидить зараз і посміхається галантно, слухаючи про книгарню… » — каже сестра Миколи Рачка.

 

За її словами, дизайн-проєкт почали робити заздалегідь, тому на момент купівлі приміщення він був уже готовий. Книжки у книгарні «Герої» продають за рекомендованою роздрібною ціною, адже вони всі викуплені, а не отримані від видавництв на реалізацію. 

 

За словами Антоніни Люльки, роботу над облаштуванням книгарні розділили між членами родини: «Вже понад два тижні ми працюємо без вихідних, по 10-12 годин щоденно, бо живемо цим проєктом. Кожен з нас відповідав за певну частину роботи. Формальності з оформленням вирішувала мама. Тато відповідав за суто чоловічу технічну сторону. Я займалась підбором команди, рекламою, дизайном і закупівлями. Думаю, спільна робота додала нам ще більше сил і згуртувала».

 

«На одній з лекцій  Книжкового Арсеналу сиділа поруч з Олексієм Ерінчаком, саме з його “Сенсу” в той день я розпочала екскурсію київськими книгарнями. Почати з «Сенсу» мені порадила Коліна подруга, тому що книгарня має цікавий бекграунд,  потужну ідею і  стильне втілення. Дуже хотіла запитати його поради, але посоромилась.  Я розповіла все це подрузі, а за кілька днів Олексій написав на своїй fb сторінці що може поділитись досвідом відкриття книгарень з тими, хто цього потребує. Це і стало відправною точкою. Ми познайомились, поспілкувались по відеозв’язку. Олексію наша ідея сподобалась і він дав багато гарних порад, а також познайомив  з Іриною Дзюбою, яка дуже допомагала нам,  консультуючи з різних питань. . Ми дуже хочемо, щоб “Сенс” приїхав до “Героїв”, бо є люди, якими ти надихаєшся. І це про Олексія та Ірину», — розповідає Антоніна Люлька.

 

 

За її словами, у книгарні щотижня проводитимуть літературні зустрічі різних авторів, а також читацькі клуби. Щосуботи в книгарню запрошуватимуть письменників не з Вінниці. У планах запросити літературознавця Ростислава Семкова, який був науковим керівником Миколи Рачка. Антоніна Люлька сказала, що їй дуже важливо, щоб до книгарні приїжджали воєнні репортери й автори-військові. «Герої»  хочуть запросити побратима Миколи Рачка Івана «Фею» Полтавця.

 

«У Колі є чудова подруга Наталя. Він нам дуже багатьох друзів “подарував”. Наталя — балерина. Вона неймовірна, знає дуже багато мов. Вона одеситка з вишуканою українською мовою. Це людина, яка водила екскурсії Одесою для іноземців. Зараз вона у Слов’янську, а спочатку працювала на Херсонському напрямку. Уже третій місяць працює в Слов’янську: стабілізаційні пункти, волонтерка, приїзди журналістів, статті для датських  й німецьких видань… І я розумію, що коли вона приїде, вона може і про Колю розказати як близька подруга, і про те, що вона бачила у прифронтових містах. Я таких людей сюди дуже хочу.  Його оточували такі круті люди… Ми дуже багато про них дізнаємося вже постфактум. Про людину можна сказати з оточення цієї людини. Колю багато хто знає. Його люблять. І ми не дамо забути. Я буду розказувати про нього дуже багато. Мені хочеться, щоб про нього знали», — каже Антоніна Люлька.

 

Напередодні відкриття відбувся вечір пам’яті Миколи Рачка, куди запросили його друзів.

 

Окрім Антоніни Люльки, працівники книгарні — Максим, друг Миколи з часів строкової служби, Анна й Еля.

Серед книжок в асортименті книгарні — сучасна українська література, серія «Неканонічний канон» від «Віхоли», есеїстика, репортажі, книжки видавництв Жупанського, Vivat, «А-ба-ба-га-ла-ма-га» і «Човен». 

 

У книгарні є підземний рівень із маленьким залом, де розміщений стіл з 6 стільцями й полиці з дитячою літературою, українськими коміксами. Біля каси є вітрина одного видавництва, наразі тут книжки видавництв «Портал», наступний у черзі — «Смолоскип».

 

Книгарня розташована за адресою Миколи Оводова, 17/3.

 

Микола Рачок — журналіст, філолог, військовослужбовець 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського. Магістр літературознавства, випускник Києво-Могилянської академії, випусковий редактор журналу «Куншт», очільник новинного відділу порталу про авто «InfoCar».

 

Пішов на фронт після початку нової фази російсько-української війни. Загинув у липні 2022 року під селом Покровське на Донеччині у бою з ПВК «Вагнер».

 

Як повідомлялося, невдовзі у Києві на Хрещатику відкриють книгарню «Сенс».

 

Фото: Катерина Сажина

Оригінал статті на Suspilne: У Вінниці відкрили книгарню «Герої» на честь полегоого Миколи Рачка

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"