У вільному доступі з’явився документальний фільм про Василя Стефаника

У вільному доступі з’явився документальний фільм про Василя Стефаника

Відбулася онлайн-прем’єра документального проєкту про життя відомого новеліста «Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни». Про це повідомляє Суспільне.

 

За словами режисерки фільму Ірини Ткачук, метою стрічки було спростувати суспільне уявлення про Стефаника як про «співця селянської недолі». «Досі, беручи до читання Стефаникові новели, більшість зупиняється на перших сторінках, мовляв, «заскладно», «нецікаво», «зовсім незрозуміла мова». Мене приваблював цей феномен, адже новели Стефаника (а їх усього 55!) вважають стилістично сильнішими за новели Цвейга та О’Генрі, практично всі вони – досконалі за стилем і їм не потрібен редактор, ідеологічно вони описують душевні суперечності (а не смерть і бідність), які ніхто не розпізнає, хоч і переживає на своєму досвіді! А ще вони наче списані із сьогодення і вказують на абсолютну позачасовість автора!» — зазначила вона в ексклюзивному коментарі Читомо та додала, що «фільм про Стефаника не може бути спрощений, «затертий епітетами», адже сам Стефаник – не одноденний, а позачасовий, він не був популярним і досі непрочитаний належно, – і в цьому його культурна вартість».  

Автори стрічки зазначають, що глядачів заохочують до нового знайомства зі Стефаником, художньо відтворивши фрагменти малодосліджених його новел «Моє слово», «Марія», «Сини», «Вона – Земля», «Нитка». «Постать письменника, розкривали залученням харизматичних особистостей до коментарів. І запитанням, чи вдалося їм самим наблизитися до Стефаника. — розповідає режисерка, —  Для діалогів потрібно було дуже швидко орієнтуватися в темі, історичному становищі України кінця ХІХ – початку ХХ ст., літературній цінності Стефаникових новел і водночас у нестереотипних підходах у тлумаченні його життя, творчості, політичної діяльності. Це і колоритна науковиця Слоньовська, прискіпливо глибокий стефаникознавець Піхманець, енергетичний письменник Процюк, нестандартний збирач відгуків про Стефаника Габор та інші, маємо й цікаві відгуки з Кракова, де навчався Стефаник. Не менш важливою була лінія його нащадків».

 



 

Ще одним засобом дослідження постаті Стефаника стала власне композиція фільму, яка вмістила принаймні 6 смислових ліній, що дозволяють ширше поглянути на Стефаника-людину. «Початковий акцент — його європейська освіта. Серединний — інтерпретація творчого процесу Стефаника. Штрихами окреслено лінію оточення Стефаника, його тісне спілкування з Франком, греко-католицьким священником Гамораком, Кобилянською, Крушельницькою, Черемшиною, Лесею Українкою (це тогочасна українська аристократія!). І паралельно заводимо мову про стосунки в родині. Словом, кожна лінія – це матеріал на окремі фільми, і ми навмисне динамічно переводимо глядача з однієї на іншу, щоб освіжити сприйняття, вивести його із зони комфорту, обнулити для самоідентифікації себе як культурно потужної нації», — повідомила режисерка. 

 

Зйомки відбувалися в Івано-Франківську, Львові, на малій батьківщині письменника Русові та в Кракові. 

 

Участь у створенні документального проєкту взяли 15 людей, які давали інтерв’ю і коментували нехрестоматійні факти про Стефаника. З-поміж них — науковиця Ольга Слоньовська, авторка монографії про Стефаника, стефаникознавець Роман Піхманець, літературознавець Євген Баран, письменник Степан Процюк, історикиня Ліліана Гентош, науковиця з Кракова Ольга Кіх, голова краківського осередку Об’єднання українців у Польщі Андрій Олійник. Також до створення стрічки залучили 12 акторів і акторок Вінницького муздрамтеатру та 7 непрофесійних акторів.

Проєкт «Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни» виготовив продакшен із Вінниці на замовлення Суспільне Карпати. «Для мене був перший такий досвід, коли ми, як філія Суспільного, замовляли проєкт у зовнішнього продакшена. Звісно, були хвилювання. І був подив, коли реалізовувати документальний фільм взявся продакшен з Вінниці, не з Прикарпаття. Втім, Анатолій та Ірина Ткачуки, автори телепроєкту, швидко розвіяли мої хвилювання, співпраця вийшла дуже гармонійною і злагодженою. Коли перший раз переглядала ще робочу версію, не могла відірватись – так майстерно і вишукано творча група вибудувала свою розповідь, в якій поруч із голосами дослідників-стефаникознавців оживали герої його творів, виринали думки письменника у його листах», — говорить авторка ідеї, продюсерка Суспільне Карпати Галина Держипільська.

 

Стрічку можна переглянути на сайтах регіональних мовників та на ютуб-сторінці Суспільне Карпати.

 

Нагадаємо, у 2021 виповнилося 150 років з Дня народження Василя Стефаника. Річницю відзначали на державному рівні: у Львові відбулася виставка екслібрисів, МКІП організувало мистецький проєкт, у Маріїнському парку відбувся перформанс на основі новел письменника тощо.

 

 

Чільне фото: Суспільне

Оригінал статті на Suspilne: У вільному доступі з’явився документальний фільм про Василя Стефаника

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"