У вільний доступ виклали архівні документи сатирика Василя Чечвянського

У вільний доступ виклали архівні документи сатирика Василя Чечвянського

Електронні версії документів з архівно-кримінальної справи письменника-сатирика Василя Чечвянського оприлюднили в інтернеті. Про це повідомив Центр досліджень визвольного руху.

Документи доступні в електронному архіві Українського визвольного руху. Їх підготували та опублікували за підтримки Українського культурного фонду. Колекцію з майже сімдесяти документів, датованими 1935-2001 роками, оприлюднили Центр досліджень визвольного руху спільно з архівом Служби безпеки України. До неї увійшли:

 

  • ордер на обшук і арешт, протокол обшуку;
  • анкета арештованого Василя Чечвянського-Губенка;
  • протоколи допитів письменника, свідків та протоколи очної ставки;
  • перелік вилучених «контрреволюційних» та «націоналістичних» книг;
  • акт медичної комісії із висновком про стан здоров’я підсудного;
  • вирок Військової Колегії Верховного суду СРСР у справі Василя Чечвянського-Губенка;
  • довідка про виконання вироку (розстріл);
  • заява Надії Губенко з проханням дати вказівку про перегляд справи її чоловіка;
  • відгук письменників Юрія Смолича та Максима Рильського про Василя Чечвянського-Губенка;
  • постанова про скасування вироку у справі Василя Чечвянського-Губенка і закриття справи за відсутністю складу злочину;
  • документи Грунського народного літературно-меморіального музею імені Остапа Вишні тощо.

«На допиті у січні 1937 року Василь Чечвянський «зізнався» у тому, що і його брат, Остап Вишня, проявляв терористичні прагнення проти керівників партії в Україні — Косіора та Постишева, бо вважав їх винними у самогубстві Миколи Хвильового. Під час перебування під арештом у Чечвянського розвинувся правобічний плеврит і перевозити хворого можна було лишень у теплому вагоні. У липні 1937 року чекісти винесли вирок письменнику-гумористу: найвища міра покарання — розстріл. Його розстріляли 15 липня 1937 року у Києві. У 1956 році справу Василя Чечвянського-Губенка припинили за відсутністю складу злочину. У 1990 році архів КДБ поповнився новою довідкою: відповідь на звернення онука Василя Чечвянського. Йому пояснили: діда розстріляли необґрунтовано, місце поховання невідоме», − констатували історики.

 

Василь Чечвянський (справжнє прізвище Губенко) (1888-1937), письменник-гуморист з Полтавщини, старший брат відомого письменника Остапа Вишні, довголітній співредактор і секретар журналу «Червоний Перець», член літературних організацій «Плуг» і Всеукраїнської спілки пролетарських письменників. Друкуватися почав на початку 1920-их років. У доробку письменника такі збірки гуморесок: «Царі природи»,«Ех, товариші…»,«Кадило»,«Між іншим»,«Оздоровлення апарату», «Оскудєніє», «Переливання крови», «Фактор», «Не вам кажучи», «Пародії», «Республіканці», «Факт»,«Нещасні».

 

Електронний архів (avr.org.ua) — сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Його веде  Центр досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольний рух, матеріали з архівів КДБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже понад 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

 

Нагадаємо, раніше у вільний доступ оприлюднили архівні документи про масовий терор щодо «Розстріляного відродження», серед яких ті, що стосуються Миколи Зерова.

 

 

 

Оригінал статті на Suspilne: У вільний доступ виклали архівні документи сатирика Василя Чечвянського

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"