У вільний доступ виклали архівні документи зі справи Михайля Семенка

У вільний доступ виклали архівні документи зі справи Михайля Семенка

Документи з архівно-кримінальної справи письменника Михайля Семенка оприлюднили в інтернеті. Про це повідомили на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Колекцію з понад сімдесяти документів виклали на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України за підтримки Українського культурного фонду. До неї увійшли:

 

  • анкета арештованого;
  • ордер на проведення обшуку і арешт письменника у готелі «Континенталь»;
  • протоколи допитів Семенка, свідків та протоколи очної ставки;
  • вирок Військової Колегії Верховного Суду СРСР у його справі;
  • довідка про розстріл Михайля Семенка;
  • заява дітей письменника з проханням повідомити про долю батька і переглянути його справу;
  • відгук народної артистки СРСР Наталії Ужвій про її колишнього чоловіка;
  • довідка про закриття кримінальних справ за відсутністю складу злочину;
  • повідомлення про розгляд заяви Ростислава Семенка щодо прохання про повернення йому особистого листування, книг, журналів, малюнків та фотографій, що наявні у справі його батька тощо.

«Слідчого зацікавив факт майже 20-річної давнини: у 1919 році денікінці заарештували Семенка і звинуватили у приналежності до комуністичної партії. Однак, згодом поета звільнили. Така поблажливість збоку контррозвідки не могла не зацікавити слідство. Семенко пояснив: його взяли на поруки. На одному з допитів письменник Григорій Яковенко-Вікторов називав літературну організацію «Нова генерація», яку очолював Семенко і яка видавала однойменний журнал, «неоміщанською». Письменник Василь Чечвянський нібито розповів, що «Семенко є старим та активним учасником українського націоналістичного підпілля», − зауважили історики.

 

Михайль Семенко (Михайло Васильович Семенко) (1892-1937) − український поет доби Розстріляного відродження, основоположник і теоретик українського футуризму (також відомого як панфутуризм), організатор футуристичних угруповань, редактор багатьох видань, модернізатор української лірики. НКВC заарештував поета за звинуваченням у приналежності до української фашистської організації, що мала на меті чинити терористичні дії проти влади. Семенко не визнавав себе винним. Його розстріляли у Києві 24 жовтня 1937 року.

 

Електронний архівсервіс відкритого онлайн-доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Реалізовує Центр досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольний рух, матеріали з архівів КДБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

 

Нагадаємо, раніше у вільний доступ виклали архівні документи про масовий терор щодо «Розстріляного відродження», серед яких ті, що стосуються Миколи Зерова і Майка Йогансена.

 

Оригінал статті на Suspilne: У вільний доступ виклали архівні документи зі справи Михайля Семенка

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"