“У бюджеті-2022 на культуру виділили майже на 2 мільярди більше, ніж торік” — Ткаченко

“У бюджеті-2022 на культуру виділили майже на 2 мільярди більше, ніж торік” — Ткаченко

В ухваленому сьогодні державному бюджеті на 2022 рік на культуру, креативні індустрії та інформаційну політику передбачено 14,5 млрд грн, що майже на 2 млрд грн більше, ніж торік. Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Телеграмі.

“Друге читання бюджету на сферу культури та інформполітики пройдено. Бюджет 2022 року на культуру, креативні індустрії та інформаційну політику – 14,5 млрд грн. У тому числі субвенції – 1,8 млрд грн (Велика Реставрація та Центри культурних послуг). Тепер МКІП без видатків на кіно, але 4,6 млрд грн дофінансування сфер – наша з вами спільна перемога. Непроста (навіть сказав би дуже), але перемога”, — написав Ткаченко.

Ткаченко також звернув увагу на окремі пункти держбюджету:

“Велика Реставрація входить в 2022 з реально належним бюджетом. На реставрацію закладів загальнодержавного значення, будівництво Меморіалу жертв Голодомору, Меморіалу Героїв Небесної Сотні та на реставрацію пам’яток культурної спадщини місцевого значення – 3,6 млрд грн”, — зазначив він.

  • Заплановане фінансування Державної інспекції культурної спадщини України – 13,8 млн грн та Державної служби охорони культурної спадщини України – 19,3 млн грн.
  • На збереження історико-культурної та архітектурної спадщини в національних і державних заповідниках закладені 597,7 млн грн.
  • Для реалізації планів Українського інституту національної пам’яті передбачили 167,3 млн грн.
  • Фінансово посилюється діяльність Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі – 335,5 млн грн.
  • За словами міністра, на забезпечення діяльності національних музеїв, національних і державних бібліотек та культурно-просвітницьких центрів передбачені 1,1 млрд грн.
  • Врахована субвенція місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг (ЦКП) – 100 млн грн за рахунок субвенцій.
  • На забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проєктів передбачені 703 млн грн.
  • Закладені кошти для підготовки кадрів для сфери культури і мистецтва закладами фахової передвищої та вищої освіти – 1,6 млрд грн, у тому числі капітальні видатки розвитку для Київського державного хореографічного училища – 132 млн грн.
  • Також, повідомив міністр, заплановані заходи у сферах культури та мистецтв, охорони культурної спадщини, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей, державної мовної політики, міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних спільнот із врахуванням проведення Днів України в Європі та Міжнародного мистецького форуму – 469 млн грн.
  • На роботу національних художніх колективів, концертних організацій та їхніх дирекцій, національних і державних циркових організацій передбачено 942,7 млн грн.
  • На надання освіти закладами загальної середньої та позашкільної освіти державної форми власності, методичне забезпечення діяльності закладів освіти – 273,6 млн грн.
  • На діяльність Державної служби України з етнополітики та свободи совісті – 17,2 млн грн.
  • Для Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти передбачено 20,1 млн грн.
  • Вперше фінансуватимуть цифровізацію культури – 40 млн грн, наголосив очільник МКІП.

“І окремо про кіно. Відстоюванням бюджету на цю сферу опікувались ми, збільшивши цифру 673,1 млн грн у першому читанні до 1,687 млрд грн у другому. Яку і затвердили”, – заявив Ткаченко.

Він додав, що на засіданні уряду, на якому затверджувався проєкт бюджету, в протоколі зафіксоване його зауваження “щодо необхідності перегляду у першому кварталі додаткових коштів на Музей Голодомору та Гостиний двір”.

Читайте Рада схвалила бюджет на 2022 рік. Що він передбачає

Про збільшення фінансування на галузь культури написала й народна депутатка Євгенія Кравчук:

“На культуру у 2022 році матимемо збільшення фінансування на понад 4 млрд, ніж у передбачалося у 1-му читанні, а якщо врахувати й держкіно – на понад 5 млрд грн”.

Що відомо

  • У ніч на 2 грудня бюджетний комітет Ради погодив зміни до проєкту державного бюджету на 2022 рік.
  • У держбюджеті на 2021 рік на культуру та інформполітику було передбачено 12 млрд 524 млн 251,1 грн.

Оригінал статті на Читомо: “У бюджеті-2022 на культуру виділили майже на 2 мільярди більше, ніж торік” — Ткаченко

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"