Український ПЕН закликає звільнити білоруського журналіста Рамана Пратасевіча

Український ПЕН закликає звільнити білоруського журналіста Рамана Пратасевіча

 Український ПЕН виступив проти затримання білоруського журналіста Рамана Пратасєвіча. Звернення оприлюднили на офіційному сайті організації.

23 травня літак Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса та пролітав над територією Білорусі, змусили змінити маршрут і приземлитися в Мінську. На борту літака був Раман Пратасєвіч – колишній редактор телеграм-каналу NEXTA та редактор телеграм-каналу «Беларусь головного мозга». Після вимушеної посадки літака Романа та його партнерку Софію Сапегу затримали.

 

24 травня на державному телебаченні Білорусі показали відео, на якому затриманий журналіст каже, що перебуває в СІЗО №1 Мінська, нібито «продовжує співпрацювати зі слідством, не має проблем зі здоров’ям» і що ставлення силовиків до нього «максимально коректне». Пратасєвіч, говорячи про співпрацю зі слідством, згадав про свідчення нібито «за фактом організації масових заворушень у Мінську». На цьому відео на обличчі Рамана видно сліди побиття та синці.

 

«Затримання Рамана Пратасєвіча є порушенням прав людини та міжнародного права, його мета – обмежити до нуля свободу слова в Білорусі. Ця подія є частиною масштабної кампанії репресій проти вільних медіа в Білорусі. У грудні 2020 року відбулися обшуки в “Пресклубі”, частину працівників медіаоб’єднання взяли під варту. 18 травня обшукали офіси та квартири редакторів онлайн-видання TUT.by. Домен впливового опозиційного порталу заблокували. В обох випадках журналістів звинувачували в «ухиленні від сплати податків», − нагадують у ПЕН.

 

24 травня 2021 року самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенка підписав зміни до законодавства про медіа та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій у Білорусі.

 

«Робота вільних і доброчесних медіа та блогів жодною мірою не має призводити до включення журналістів у список Комітету державної безпеки із переліком осіб, нібито причетних до «терористичної діяльності». Вільні медіа та вільне поширення інформації – це не «організація масових заворушень» та не «порушення громадського порядку», в яких білоруський режим звинувачує Рамана Пратасєвіча. Ми закликаємо уряд України та уряди всіх демократичних країн, Організацію з безпеки і співробітництва в Європі, Раду Організації Об’єднаних Націй з прав людини, інші міжнародні правозахисні та гуманітарні організації докласти всіх зусиль, щоб негайно звільнити Рамана Пратасєвіча та всіх в’язнів сумління в Білорусі. Ми вимагаємо від міжнародної спільноти посилити тиск на білоруську владу з метою припинення переслідувань вільних медіа», − заявляють учасники Українського ПЕН.

 

Наразі триває збір підписів до заяви, де підписались близько вісімдесяти українських письменників, перекладачів, журналістів, видавців.

 

Нагадаємо, у квітні Український ПЕН закликав звільнити білоруського літературознавця та політолога Аляксандра Фядуту та решти білоруських політв’язнів, а також забезпечення їх усією необхідною медичною та правовою допомогою.

 

Додамо у лютому стартував медіапроєкт «Люди з порожніх стільців» (#EmptyChairPeople), присвячений письменникам і журналістам України та світу, яких переслідують через їхні політичні переконання. Проєкт реалізовують медіа «Читомо» та Український ПЕН за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

 

Зокрема, у межах проєкту вийшли матеріал «Країну спакували в автозак»: білоруські письменники та журналісти-політв’язні  і  «Ми вийшли на вулиці»: мистецтво протесту в Білорусі 2020-2021.

Оригінал статті на Suspilne: Український ПЕН закликає звільнити білоруського журналіста Рамана Пратасевіча

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"