Українське аудіовидавництво визнали одним із найкращих у Лондоні

Українське аудіовидавництво визнали одним із найкращих у Лондоні

Україський стартап АБУК потрапив до короткого списку відзнаки Лондонського книжкового ярмарку International Excellence Awards 2021 в номінації «Аудіокнижкове видавництво року». Про це 10 травня повідомляє команда аудіокнигарні.

 

Двома іншими номінантами стали великі американські компанії — Findaway Voices та Macmillan Audio. Переможця буде оголошено в травні.

 

«Для нас ця номінація – не тільки професійне визнання нас як видавця (зокрема, журі оцінювало семпли наших аудіоп’єс) та як бізнес-компанії, що з нуля будує новий ринок для україномовної літератури. Це й визнання України як гравця глобальної аудіокнижкової галузі. Ми розраховуємо на те, що завдяки цій номінації нам буде простіше вести переговори про аудіоправа і домовлятися про співпрацю з іноземними видавцями і правовласниками», – повідомила в ексклюзивному коментарі Читомо директорка АБУК Марія Помазан.

За її словами, стрімке зростання глобального ринку аудіокнижок створює для видавців нові можливості, але, очевидно, лякає їх. Вже 2019 року у США цей ринок за доходом перевищив ринок електронних книжок ($1,2 млрд проти $0,9 млрд). В Німеччині у березні-вересені 2020 року 43% людей слухали аудіокнижки чи подкасти або читали електронні книжки, з цих людей 21% використовують всі три види контенту паралельно. У світі постійно збільшується кількість компаній, які виробляють аудіокнижки та/або продають їх поштучно чи в рамках підписки, разом з електронними чи окремо від них. Дослідники прогнозують зростання світового ринку аудіокнижок на 25% щороку. Це не може не позначатися на процесі купівлі-продажу прав, бо правовласники хочуть краще розуміти і свою вигоду, і ризики цього ринку.

 

«Ми бачимо і з власного досвіду, і зі спілкування з українськими видавцями, що деякі іноземні правовласники тимчасово заморожують або призупиняють продаж електронних і аудіоправ, деякі забороняють публікувати їхні аудіокнижки в додатках, що працюють за підписною моделлю з «пулом роялті». Ми не виключаємо і настороженості іноземних правовласників щодо України з її високим рівнем піратства. Але в той же час ми бачимо, що є й інтерес до нашої країни, і номінація АБУК на престижну нагороду підтверджує це», – зазначила Помазан.

 

Директорка АБУК підкреслила, що аудіоправа – це похідні права, вони залежать не тільки від прав на оригінальний твір, а й від прав на його переклад.

 

«Тому видавцям, які перекладають і публікують друковану версію твору, значно простіше отримати аудіоправа «в пакеті», іноді їм це взагалі не становить додаткових витрат, іноді правовласник вимагає доплати в символічних $50-100. Незалежному ж видавцю аудіокнижок доводиться купувати самостійні аудіоправа за ціною не набагато нижчою від вартості друкованих прав, а потім ще й купувати права на переклад в українського видавця. Тим не менше, ми це робимо, на деякі зарубіжні бестселери ми саме так і купували права. Основні агенції нас знають, ми підтримуємо зв’язок із великими видавництвами, такими як Penguin Random House, з американською Асоціацією аудіовидавців. На Лондонському книжковому ярмарку, який відбудеться онлайн, також плануємо скористатися можливостями нетворкінгу, познайомитись із представниками глобальних галузевих гравців», – додала видавчиня.

 

Зауважимо, цьогоріч International Excellence Awards нараховує сім категорій, у яких представлені видавці та фахівці книжкової галузі з 15 країн світу. Зокрема, експерти визначать найкращий книжковий магазин, освітній ресурс, перекладацький проєкт та бібліотеку світу.

 

Номінацію «Аудіокнижкове видавництво року» (The Audiobook Publisher of the Year) було впроваджено 2018 року, і її першим переможцем стало аудіовидавництво Penguin Random House Audio, один з найбільших виробників аудіокнижок у світі, підрозділ відомого видавничого конгломерату. В наступні роки нагороду отримували аудіовидавництва з Об’єднаних Арабських Еміратів та Індії. Цьогорічні ж номінанти зі США — сильні міжнародні гравці. Macmillan Audio належить до The Macmillan Group – одного з найстаріших у світі видавництв, а Findaway Voices є найбільшим глобальним дистриб’ютором аудіокнижок.

 

АБУК почав виробляти аудіокнижки 2018 року, а в квітні 2019-го офіційно випустив власний мобільний додаток для iOS і Android. Компанія позиціонує себе як стартап, спрямований на якрнайшвидший розвиток україномовного аудіокнижкового ринку. Зараз асортимент АБУК нараховує більш ніж 320 аудіокнижок українською мовою.

 

«В наших планах – розширення асортименту аудіоверсій сучасної зарубіжної літератури, зокрема, художньої. Ми боремося за кілька бестселерів і плануємо випускати більше нових назв. Одна з наших мрій – випускати українські аудіоверсії перекладної літератури раніше за російські. Взагалі протистояння російській літературній експансії – складна місія, до якої ми долучились із самого початку роботи на цьому ринку. Але успіх цього протистояння залежить від спільної роботи з видавцями», – зазначила Марія Помазан.

 

Нагадаємо, Україна вже має одну перемогу International Excellence Awards — 2019 року київський «Книжковий Арсенал» визнали найкращим літературним фестивалем. Журі тоді відзначило мультидисциплінарність фестивалю: коли взаємодіють різні види мистецтв і перетинаються фахові середовища, але водночас книжка залишається в центрі уваги. Загалом організатори мають на меті підтримати організації, що показують особливі оригінальність, креативність та інновації в літературній індустрії.

 

Як повідомлялося, онлайн події Лондонської книжкового ярмарку пройдуть у червні цього року, аудиторні події програми переносять на 2022 рік.

Оригінал статті на Suspilne: Українське аудіовидавництво визнали одним із найкращих у Лондоні

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"