Українська демонологія. Частина 2

Українська демонологія. Частина 2

Українська демонологія. Частина 2

Русалки – істоти народної міфології, що населяли водойми, ліси, поля, болота й навіть гірські місцевості. Вони можуть бути як лихими створіннями так і можуть допомогти, а ще бувають просто пустутливими. Русалками ставали померлі діти і дівчата, що померли на русальний великдень, свято Купала та на інші язичницькі свята.

Озерниці, водяниці, бродниці – русалки утоплениці, люблять бавитися у воді, а ще більше топити людей, найчастіше вродливих парубків. Мають бліду, блідо-синю шкіру, одягнуті у рвані сорочки (іноді у плаття та савани), волосся або зелене – як водорості, або не відрізняється від волосся живих дівчат, дуже рідко можна зустріти озерницю з вінком на голові. А ще їх називають “берегині” це від слова берег, але аж ніяк не від слова “берегти”.

Мавки, нявки – ними ставали померлі діти, та діти погублені власними батьками, рідше викрадені нечистю. Мавки – берегині лісу, полів та рослин, що населяють ці місця. Мавкам давали назву саме від рослини або місця, які вони оберігали: 1. М’ятниця оберігає однойменну рослину. 2. Дубиця – красуня, що живе у гіллі дуба. 3. Вівсяниця – мавка, яка живе у посівах вівса. 4. Вербиця – героїня “Лісової пісні”. 5. Росяниця, вона посилала ранкову й вечірню росу на рослини. Але мавки могли нашкодити, як решта русалок: закохати в себе парубка щоб потім його погубити, люблять лякати, лоскотати і душити. Особливість мавок – їхня спина без шкіри, крізь яку можно побачити увесь їх внутрішній світ. Оберігом від нявок є полин та звіробій.

Гричихи, житнянки – польові русалки (мавки), більш добрі, ніж їхні водяні та лісові сестри. Своїми танцями сприяють росту збіжжя. У полі їх майже неможливо побачити, але є рідкісна можливість помітити їх силуети, оповиті легким туманом, а також сяючі очі, як у звіра. Їхнього погляду варто уникати, бо один погляд і ви втратите лік часу, довго будете блукати по полю у пошуках виходу, а ще можете отримати сильний головний біль.

Лобасти – потворні мешканці водойм, схожі на бридких старух. По відношенню до людей дуже жорстокі. 

Болотниці, омутниці – мешканки болота, виглядають як вродливі дівчата та є одне “але” – замість людських ніг вони мають качині лапи (або козячі, кому що подобається:). Якщо вони захочуть втопити парубка, який їм сподобався або дівчину, якій заздрять, то у них це вийде на всі 100.

Оригінал статті на Букнет: Українська демонологія. Частина 2

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"