“Україна є фактично взірцем демократії”. Спогади Сергія Борщевського про Євромайдан

“Україна є фактично взірцем демократії”. Спогади Сергія Борщевського про Євромайдан

Перекладач Сергій Борщевський в ефірі Радіо Культура пригадав, як світова дипломатична спільнота сприймала український Майдан у 2004 та 2014 років. Спогади записані у межах спецпроєкту “Бути гідним”.

За роки незалежності у нас відбулося дві революції — Помаранчева і Гідності. Тому коли я як дипломат зустрічаюся із колегами з європейських країн і не лише з європейських, то кажу, що Україна є фактично взірцем демократії. Де ще люди двічі в такому проміжку часу виходили, щоби обстоювати свої громадянські права? Україна має давні демократичні традиції. Ми знаємо часи Запорозької Січі, ми знаємо Конституцію Пилипа Орлика. Під час Революції гідності я зустрічався з іноземними дипломатами, у мене вдома гостювали телевізійники двох країн. Сюди приїздили журналісти з багатьох країн. У мене були гості з Молдови і з Естонії. Ми знайомилися, а потім я їх возив до себе, потім ми розмовляли.

На всіх це справляло неймовірне враження, дивувалися люди, які побували в різних точках планети, в гарячих точках, мають добрий журналістський досвід роботи. І всі вони мені казали, що найбільше їх дивує мужність людей на Майдані, і що за пару кварталів від Майдану працювали кав’ярні, бари, люди спокійно сиділи, грілися, наче Майдану не існує. І це є нашою проблемою, можливо, найбільшою нашою проблемою — таке усвідомлення себе і доби одними і повне нехтування іншими. Коли ми цього позбудемося, коли відсоток людей свідомих стане більшим, тоді Україна вийде на нормальні шляхи розвитку.

Під час Помаранчевої революції я працював за кордоном, хоча і недалеко звідси – в Мінську. І приїхав сюди у відпустку, був вражений Майданом. В травні, мабуть, а може, і раніше, може, це був березень 2005 року я був на великій міжнародній конференції в Будапешті і можу засвідчити, що четверта або п’ята частина делегатів конференції була в помаранчевих шаликах. А конференція ця була країн Європи і центральної Азії, тобто зібралися люди з більше ніж десяти країн. І всі вони були під враженням від тодішніх подій в Україні. Так само і Революція гідності дала нам поштовх, це одна з найголовніших подій в українській історії XXI.

Поступово Україна українізується, все більше україністи і люди, які усвідомлюють те, що, по-моєму, геніально сформулював один з наших найкращих дипломатів Володимир Василенко на одній з конференції. Він сказав, що Росія — екзистенційний ворог України. Це треба усвідомлювати. Коли наше суспільство в більшості своїй зрозуміє це, тоді все буде окей.

Читайте більше

Спогади Кіпіані про Революцію на граніті: голодування, погрози та перемога

Сильвестров про хоровий цикл “Майдан 2014″: Це велика кантата, яка закінчується колисковою”

“Кожен раз Майдан має інший образ”. Спогади Прохаська про революції 1991, 2004 та 2014 років

“Ми стояли на Майдані, щоби не бути худобою, загнаною у стійло”. Спогади Валерія Харчишина

Оригінал статті на Читомо: “Україна є фактично взірцем демократії”. Спогади Сергія Борщевського про Євромайдан

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"