Тьотя Суп і півники-герої: огляд найцікавіших книжкових новинок для дітей 

Тьотя Суп і півники-герої: огляд найцікавіших книжкових новинок для дітей 

У вересні в Україні вийшли друком одразу кілька важливих дитячих книжок на теми війни — від документальних історій до чарівних книжок і сайлентбуків. Розповідаємо про найцікавіші новинки.

Тьотя Суп

  • Юлія Стахівська. — Київ: Дух і Літера, 2022.
  • 4+

З березня по травень 35-літня Наталія Бабеуш з Маріуполя готувала дітям і дорослим їжу в бункерах «Азовсталі» — суп із консервів чи того, що вдалося дістати. Діти називали жінку Тьотя Суп і приносили їй малюнки своїх улюблених страв. Так вони не просто вижили, а й зберегли в серцях промінчик світла й надії в найщільнішій темряві. 

 

Історію Наталі та її підопічних записала журналістка ВВС Ілона Громлюк. А письменниця Юлія Стахівська адаптувала історію для дітей. У книжці використали малюнки тих самих дітей і їхніх батьків — Тьоті Суп вдалося забрати їх із собою під час евакуації. 

 

Просту й теплу історію про диво можуть читати і юні, і дорослі читачі. Вона опублікована у вільному доступі на сайті видавництва. А паперовий варіант можна буде придбати трохи згодом. 

Читати книжку.

Півник-переможець

  • Зоряна Живка / Ілюстрації: Богдана Бондар. — Львів: Свічадо, 2022.
  • 4+

Півень у геральдиці символізує військову хоробрість, це символ боротьби і бою. В українській традиції півень — провісник сонця й відродження, символ грозового полум’я, оберіг від вогню, а також символ домашнього затишку. Ці та інші давні смисли знову актуалізувалися в нашій культурі не в останню чергу завдяки півнику васильківської майоліки, знайденому на руїнах багатоповерхівки в Бородянці. Це настільки влучний і місткий образ, що ми ще не раз побачимо його найближчим часом у дитячих книжках.

 

Письменниця Зоряна Живка презентувала цієї осені відразу дві казки про півника. Про другу з них — нижче. А спершу про «Півника-переможця», написаного за класичними «лекалами» кумулятивної казки. Сюжет простий: розбійники —  нероби й нечупари зі Сходу — напали на щасливу країну роботящих і мирних людей: як не захоплять, то хоч пограбують. В наплічнику одного з розбишак опиняється вкрадений рушник-оберіг із червоним півником на ньому. І цей півник стає для нападників справжнім прокляттям.

 

Час до часу у казці виголошується «чарівна» фраза: 

 

Кукуріку, кукуріку, 

Згине ворогів без ліку! 

 

Вона викликає щирий захват у юних читачів, тож одразу радимо влаштовувати читання-перформанси. А в казці стається саме так, як провіщає півень, утім не псуватимемо інтриги. Читайте — і про все дізнаєтеся!

Купити книжку.

Вересова міль

  • Оксана Була. — Львів: «Видавництво Старого Лева», 2022.
  • 5+

Ця книжка підкорює вас із першого ж погляду своїм візуальним «рядом», у якому чарівні вересові барви поєднано з дивовижними орнаментами, що відсилають до класичних оформлень кельтських міфів, норвезьких і данських народних казок. Десь тут, на перетині романтики вересового пустирища, декоративності Кая Нільсена, рун, накреслених на обкладинці «Гобіта», і стилістики сучасного мальопису постає загадковий нічний світ, у якому чарівниці-молі в самому Серці лісу, у Високому Яворі, створюють свої дивоковдри. 

 

Оксана Була найбільше відома в Україні та за її межами завдяки серії книжок про туконі — чарівних лісових істот, охоронців лісу. Але туконі «працюють» удень, уночі ж вони передають естафету молям. Утім, це таємниця, про яку головній героїні ще доведеться дізнатися після непростих пригод.

 

Історією про вересову міль, яка раніше з’являлася у творчості художниці епізодично,  Була доповнює і розширює створений нею казковий Всесвіт, і ми з нетерпінням чекатимемо на продовження серії під назвою «Казки для сонця і місяця».

Купити книжку.

Півник

  • Зоряна Живка / Ілюстрації: Оля Гайдамака. — Львів: «Видавництво Старого Лева», 2022.
  • 5+

У давнину жила собі самотня жінка, що не мала дітей. Натомість вона стала дбати про маленького, хворого, чорного півника — захищала його від сумної долі навіть тоді, коли місто взяли в облогу вороги. Усім жителям загрожувала страшна смерть, але невідь-звідки прийшов герой — Чорний козак, який пообіцяв усіх врятувати.

 

Зоряна Живка створює чарівну в усіх сенсах казку, що апелює до найкращих класичних традицій і може слугувати актуальною алегорією. Текст має потужну культурологічну основу, містить численні фольклорні (і навіть попкультурні) коди, а також побудований на знакових для української культури образах, таких як трепетні стосунки матері й сина.

 

Ілюстрації Олі Гайдамаки теж заслуговують численних компліментів. Одночасно і лаконічні, і складні у своїй багатошаровості, вони апелюють і до барокових, і до романтичних, і до народно-декоративних образів. Але при цьому залишаються на диво сучасними та актуальними.

 

А також символічними: округлі обриси, що домінують на сторінках книжки, мають ледве не магічний ефект. Вони нагадують і про округлість жінки-матері, і про сакральний міський простір, і про яйце як образ Всесвіту, і навіть про захисне коло — те саме, яке креслив Хома Брут, аби захиститися від нечисті. 

 

Читати й розглядати «Півника», помічаючи за позірною простотою глибину, універсальність і багатий культурний бекграунд, — це справжнє задоволення. Віщуємо цьому виданню довгу й щасливу долю книжкової улюблениці дітей і дорослих.

Купити книжку.

Жовтий метелик

  • Олександр Шатохін. — Львів: «Видавництво Старого Лева», 2022.
  • 7+

Сайлентбук «Жовтий метелик» від одного з найцікавіших сучасних українських ілюстраторів — це пронизлива метафорична візуальна розповідь про почуття, які в умовах війни переживаємо ми всі.

 

Головна героїня, тендітна дівчинка, тікає від жахливого, моторошного павука, тенета якого більше нагадують колючий дріт концтаборів. У мить, коли, здається, усе втрачено, у цьому безбарвному світі спалахує крихітний вогник надії — жовтий метелик.

 

Саме він виводить дівчинку з темряви, повз картини руйнації та всілякі небезпеки, до інших людей з такими ж метеликами у грудях і головах — тендітними, але живими попри все. І раптом зграя жовтих метеликів обертається на потужну силу, яка руйнує дріт, а похмурий обрій забарвлює блакиттю.

 

Книжка про страх і звільнення, про безвихідь і свободу, про самотність і єдність, про загрозу і надію, а також про інші обставини війни є напрочуд сильною візуальною реплікою, що не потребує перекладу. Вона розповідатиме про український досвід далеко за межами України. А ми радимо батькам і вчителям влаштовувати з нею сторітайми вдома та на уроках. 

Купити книжку.

Аерокоти. Мурко Мняуск і операція «Великий  вибух»

  • Юлія Ілюха / Ілюстрації: Катя Степаніщева. — Чернівці: Чорні вівці, 2022. — 152 с.
  • 7+

Вийшла друком друга частина пригод вгодованого київського кота Мурка Мняуска, який мріяв про незвичайне життя. У першій («Космокоти», 2020) Мурко стає добровольцем-космонавтом, зустрічає Ілона Маска і… летить на Марс. 

 

Продовження повісті не менш вигадливе, але його можна читати і як самостійну книжку. Повернувшись до своєї господині після космічних мандрів, Мурко вирішує, що життя його стало занадто спокійним, і час знову з головою поринути в пригоди. Не встиг кіт про це подумати, як на зв’язок із ним вийшов головний київський аерокіт — і виявилося, що світові загрожує загадковий терорист. Авжеж, операція «Великий вибух», за законами жанру, завершиться перемогою аерокотів, а ще красень Мурко зустріне свою долю…

 

Юлія Ілюха знову створює динамічну історію про суперкота, за читанням якої діти не встигають знудитися — настільки динамічно все відбувається. Великої глибини чи, боже збав, психологізму від такого читання чекати не варто. Це легка, навіть приємно «дурненька» за змістом і формою книжка з дотепними й талановитими ілюстраціями Каті Степаніщевої, створена спеціально для легковажних канікул або читання під партою, щоб відволіктися від нудного уроку. Таких українських книжок, які розважають попри все й показують, що читати — це не менш весело, ніж гратися в комп’ютерні ігри, на полицях книгарень не так і багато, тож беріть на замітку. 

Купити книжку.

Соня та гра кольорів

  • Юлія Стахівська. — Київ: Дух і Літера, 2022. — 44 с.
  • 9+

Ім’я української художниці та дизайнерки єврейського походження Соні Делоне називають одним із перших серед художників світового авангарду. Засновниця симультанізму та орфізму свою любов до яскравих фарб і впізнаваної геометрії черпала з дитячих вражень — українського ужиткового мистецтва. «Це фарби мого дитинства, фарби України», — писала вона у книжці спогадів «Ми йдемо до сонця».

 

Робіт Соні Делоне в Україні не залишилося, проте, вона поступово повертається в освітні дискурси й наративи. Зокрема, й завдяки мистецьким альбомам для дітей. Власне, «Соня та гра кольорів» — це охудожнена біографія, проілюстрована роботами то фотографіями мисткині. Лаконічний текст зосереджується на вирішальних подіях і враженнях у житті художниці, але робить це не схематично, як шкільна біографія, а легкими імпресіоністичними мазками. Якісний і вдумливий зразок для початкового знайомства з мисткинею.

Купити книжку.

Ігри і казки, які лікують

  • Аліна Руденко / Ілюстрації: Т. Сорудейкіна. — Харків : Вид. група «Основа», 2022. — 208 с. 
  • Батькам дітей від 1,5 років

Це друге — доповнене — видання посібника на основі на казкотерапії від психологині Аліни Руденко, що працює з дітьми. Спершу ми бачимо опис певної поведінкової проблеми. Зазвичай це типові труднощі в поведінці малюків, такі як примхи, упертість, тривожність, жадібність, сором’язливість, тривожність тощо. Потім — висновок психолога і вправи, що допомагають розв’язати проблему. 

 

Перш за все, з дітьми можна почитати казку, що ілюструє певну поведінку, і пограти в запропоновану психологинею гру за мотивами прочитаного. Наприклад, діти з батьками грають персонажів, про яких щойно прочитали, а потім міняються ролями. Ця активність допомагає дітям краще зрозуміти емоції та переживання героїв і побачити схожості з власною поведінкою.

 

Так, у веселій ігровій формі, дитина знаходить для себе можливі варіанти виходу із ситуації чи конфлікту, а також нові патерни поведінки.

 

Запропоновані казки дещо схематичні, а дизайн книжки не назвеш вишуканим. Утім, головній меті видання це не заважає: тексти виконують функцію посередника — вони закликають до доброзичливого спілкування з дитиною, показуючи конструктивні кроки до розв’язання проблеми. Решта ж залежить від терплячості, спостережливості та проникливості дорослих.

Купити книжку.

 

 

Оригінал статті на Suspilne: Тьотя Суп і півники-герої: огляд найцікавіших книжкових новинок для дітей 

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"