Тут не заробляють мільйони. Як це – бути дитячим письменником в Україні

Тут не заробляють мільйони. Як це – бути дитячим письменником в Україні

2 квітня відзначають Міжнародний день дитячої книги. Якою є сьогодні дитяча література в України та як завоювати довіру читача? Суспільне поставило кропивницьким письменникам, що пишуть для дитячої та підліткової аудиторії, два питання:

1. Як це – бути дитячим письменником в Україні?

2. Якою, на ваш погляд, сьогодні є українська дитяча книжка (література)?

Цікаво, що дехто з авторів відмовився від опитування, що теж є штрихом до портрету сучасного дитячого автора.

Письменництво - це не та сфера діяльності в Україні, де можна заробляти мільйони – Олена ГоробецьФото: Антоніни Царук

Антоніна Царук – кропивницька письменниця

“Якщо людина хоче знати про те, чи дійсно його творчість цікава – це варто випробувати саме на дитячій аудиторії”. Антоніна Царук, дитяча письменниця з Кропивницького

1. Дитяча аудиторія – щира і безпосередня. Вона ніколи не лукавить. Тому, якщо людина хоче знати про те, чи дійсно його творчість цікава – це варто випробувати саме на дитячій аудиторії. Писати я почала з підліткового віку. Але до дитячої тематики звернулася після того, як у мене не стало батька. На той час мені здалося, якщо я не зафіксую ті почуття, те відкриття світу, які мені подарував батько, це буде ще одна втрачена Атлантида. Той дитячий настрій, гармонія, родинне тепло, краса природи, назви трав – все це прагнуло бути збереженим у творі. Все минає, а слово залишаються. Для мене дитяче оповідання – це вербальна (лат. verbalis — словесна – ред.) світлина.

2. Бути письменником – це постійно зважати на те, як до тебе ставляться твої читачі, колеги і, зрештою, держава. Мені пощастило, в першому випадку. У докарантинні часи у мене було багато читачів. Дитячі бібліотеки організовували зустрічі з письменниками. Приходиш на такі зустрічі, бачиш захоплені очі дітей. А потім випадково дізнаєшся, що з твоєю книжкою дитина спокійно засинає. І саме в цей момент ти усвідомлюєш, що у цьому світі тобі щось корисне вдалося зробити. А от колеги по цеху ставляться по-різному до твоєї роботи. Кажуть – пишуть для дітей ті, хто не може реалізувати себе у чомусь серйозному. Натомість класики говорять, що для дітей писати складніше, ніж для дорослих. В кожного є своя точка зору і коли людина не спробує наскільки це важко чи легко – не може бути однозначної відповіді.

Щоб писати для дітей треба мати внутрішній спокій

Після того, як у 2013 році вийшла книжка “Проліскові дзвони” нічого дитячого у мене окремою книжкою не вийшло. Щоб писати для дітей треба мати внутрішній спокій, відчуття краси і радість від життя. Зараз, коли йде війна…я не можу абстрагуватися від важливих подій. Можливо, це моя проблема. А можливо, я надто залежу від того, що відбувається у світі.

Українська книжка стає неконкурентоздатною

Це ненормальне явище, коли людина, яка займається творчістю мусить ходити і пропагувати свою книжку читачам, або стояти за прилавком і продавати її. З книжкою “Онучечка – чомучечка” мені пощастило – її відразу помітила одна з кропивницьких бібліотек і розповсюдила по обласним бібліотекам. Цю книжку я написала для своєї онуки, адже бракувало літератури з віршами для дітей віком від 2 до 4 років, які б легко запам’ятовувалися та виховували б дитину на українському грунті. На виручені від продажу книжки гроші я видала вже наступну свою дитячу книжку. Але так відбувається не завжди. Зазвичай письменнику ніхто не допомагає – він сам пише книжки, шукає художника-ілюстратора, спілкується з видавництвом і, зрештою, займається розповсюдженням своєї книжки. Саме через ці чинники українська книжка стає неконкурентоспроможною.

Письменництво - це не та сфера діяльності в Україні, де можна заробляти мільйони – Олена ГоробецьФото: Олени Горобець

Олена Горобець – кропивницька письменниця

“Бути дитячим письменником крутезно, драйвово і весело”. Олена Горобець, дитяча письменниця з Кропивницького.

1. Діти нестримні в своїх емоціях, враженнях. Коли їм смішно – вони гигочуть аж дзвін стоїть, коли дивуються роблять це також голосно і виразно. Це та справжність, яка зачаровує і надихає. Тому бути дитячим письменном – крутезно, драйвовоі весело. Я пишу давно і не лише дитячі книжки. А твори для дітей у мене з’являються відколи маю синів з якими ми щовечора читаємо на ніч. Перечитали вже дуже багато, маємо велику домашню колекцію книг, беремо книжки у бібліотеці. Коли налаштовуєшся на цю фантазійно-бешкетну хвилю, важко втриматись від того, щоб і собі не почати вигадувати чудернацьких персонажів і їх пригоди, що захоплюють, дивують, смішать дітей і тебе саму, звісно ж. Завоювати довіру читача – неважко. Для цього потрібно лише бути щирим, не повчати і не займатись моралізаторством. Багато працювати над собою і над текстами. Усвідомлювати, що промо письменника і книжок – це також велика частина роботи. Сучасний дитячий письменник має вести сторінки в соцмережах, проводити зустрічі і презентації з добре продуманим сценарієм, інтерактивом, елементами шоу – все це потребує окремої уваги і не може бути знехтуваним.

Письменництво – це не та сфера діяльності в Україні, де можна заробляти мільйони – Олена ГоробецьСуспільне: Кропивницький

Уривок з книги “Горобці-молодці” Олени Горобець

Письменництво – це не та сфера діяльності в Україні, де можна заробляти мільйони

2. Якщо робити це професійно – то це така ж робота, як і інші і, звісно, потребує зусиль, подолання якихось моментів, що стосуються і особистого зростання і дисципліни і навіть бюрократичних якихось речей. Скажімо так, це не та сфера діяльності в Україні, де можна заробляти мільйони, але дедалі більше з’являється авторів, що роблять письменництво своєю основною професією і живуть з того.

Письменництво – це не та сфера діяльності в Україні, де можна заробляти мільйони – Олена ГоробецьФото: Суспільне Кропивницький

Місцева книгарня

Суспільне завітало до однієї з кропивницьких книгарень. В порівнянні з іншою літературою, дитяча займає чи не найбільший сегмент, – розповіла продавчиня Вікторія Мовсісян. “Часто відвідувачі запитують книжки кропивницьких авторів, але у нас їх небагато. В нашій книгарні була лише книжка кропивницької дитячої письменниці Олени Горобець “Горобці-молодці”, але її швидко розкупили. Найпопулярніша література для дітей віком від 7 до 10 років. Батьки приходять до нас з одним запитом – “Дайте нам щось цікаве”. Зазвичай з книгарні вони йдуть вже з дитячою художньою літературою”.

Оригінал статті на Читомо: Тут не заробляють мільйони. Як це – бути дитячим письменником в Україні

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"