Трохи пояснень до нової глави Стихійного лиха

Трохи пояснень до нової глави Стихійного лиха

Трохи пояснень до нової глави Стихійного лиха

У новій главі Стихійного лиха я намагалась хоч коротенько, та пояснювати: хто є хто, але, здається, ясніше не стало) Тому, вирішила у блозі розповісти більш розширено.

У тексті згадується Гвін-ап-Нудд до царини котрого пішла якась бабуся на вічний спокій. Гвін-ап-Нудд – одне з імен ватажка процесії Дикого Полювання й за деякими джерелами він володіє царством мертвих, до котрого під час свого полювання може забрати й тих, чий строк не прийшов.

Кайліх, або – Калех (Cailleach) – богиня-чаклунка, богиня-творець та богиня погоди, а, також, мати багатьох гельських богів. Саме слово  Cailleach перекладається з гельської (шотландської кельтської), як чаклунка. Її ще називають інколи Кайліх Бхір, або Бхур, що перекладається, як “гострий” чи “пронизливий”, “ворожий” й відсилає до зв’язку Кайліх з зимою та дикими місцинами.

Юленіссе – у скандинавськомі фольклорі – дух Йоля – свята зими у день зимового сонцестояння. Найдовшої ночі люди чекали відродження Короля Дуба – Сонячного Короля, що дарував життя, зігрівав замерзлу землю, збуджував життя у насінні. Король Гостролист панував, за повір’ями, восени й взимку. Між двома королями завжди існувало протистояння й боротьба, пік якої приходився на свято Йоля.

Юленіссе ж – це милі створіння, що несли до осель добробут. Назва походить від слова Йоль (його модифікація), та ніссе – “милий маленький родич”. Щось на зразок домовиків.

Ще згадувались дверги – дехто з дослідників вважає, що це – колишні альви, котрі з якихось причин пішли жити під землю, втративши внаслідок цього свою велич й переродились. Їхній зріст став значно меншим, але статура залишилась кремезною. Відрізнялись войовничістю.

І свартальви – темні альви, що теж пішли з Льйосальвхейму у результаті внутрішніх суперечок.

У книзі будуть згадуватись й інші міфічні істоти) Тож, якщо цікаво, запрошую до своєї книги Стихійне лихо 

Оригінал статті на Букнет: Трохи пояснень до нової глави Стихійного лиха

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"