Таню Малярчук нагородили міжнародною літературною премією острова Узедом

Таню Малярчук нагородили міжнародною літературною премією острова Узедом

Українська письменниця Таня Малярчук отримала міжнародну літературну премію острова Узедом за книжку «Синій кит пам’яті». Про це повідомляють німецькі ЗМІ. 

Журі премії зазначає, що творчість письменниці — це «чудово розказане та захопливе щире запитання до себе про ідентичність, за допомогою якого лавреатка також створює красномовні спогади про історію України»

 

Окрім грошової винагороди у 5000 євро, частиною нагороди є місячне робоче перебування на острові Балтійського моря.

 

«На цьому чудовому острові мені нарешті, уперше за довгий час, вдалося поспати, і мені наснилася війна. Уві сні війна не менш нестерпна, ніж у реальності», — сказала письменниця після церемонії нагородження.

 

Роман Малярчук, опублікований у 2019 році, розповідає про українського народного героя, історика, публіциста В’ячеслава Липинського, життя якого пов’язане з життям оповідача від першої особи. Українською мовою книжка має назву «Забуття», а німецькою – «Синій кит пам’яті» (видавництво Kiepenheuer & Witsch, переклад Марії Вайсенбюк). 

«Своєю поетичною мовою вона розгортає багато в чому забуте життя філософа історії та політика початку ХХ століття, чиєю мрією всього життя була незалежна Україна», – зауважує журі.

 

Літературна премія острова Узедом — міжнародна літературна премія, яка вручається у межах  Днів літератури острова Узедом з 2011 року. Літературна премія щороку присуджується письменникам, які відчувають прихильність до європейського діалогу в минулому та сьогоденні.

 

Як відомо, раніше письменниця стала лавреаткою премії Інґеборґ Бахманн. Крім того, її книжку «Забуття» видали у польському видавництві Warstwy, американському Liveright.

 

 

Джерело: Deutschlandfunk

Оригінал статті на Suspilne: Таню Малярчук нагородили міжнародною літературною премією острова Узедом

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"