«Суд» у Криму засудив журналіста Владислава Єсипенка до 6 років колонії

«Суд» у Криму засудив журналіста Владислава Єсипенка до 6 років колонії

Підконтрольний Росії Сімферопольський районний «суд» тимчасово окупованого Криму оголосив вирок у справі журналіста-фрилансера проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка. Його опублікували на сайті Сімферопольського районного «суду», підконтрольного Росії.

 

Політв’язня Єсипенка засудили до шести років колонії загального режиму та штрафу у розмірі 110 тисяч рублів. ФСБ РФ звинуватило журналіста у незаконному виготовленні боєприпасів: «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою».

 

«Вироком Сімферопольського районного суду Республіки Крим журналіст іноземного ЗМІ — Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії), що виконує функції іноземного агента, визнаний винним у скоєнні злочинів, передбачених частиною 1 статті 222.1 КК РФ та частиною 1 статті 223.1 КК РФ (незаконні придбання, зберігання вибухового пристрою, а також незаконне перероблення вибухового пристрою). Суд призначив покарання у вигляді 6 років ув’язнення, яке винний відбуватиме у виправній колонії загального режиму, а також зобов’язаний виплатити штраф у розмірі 110 тисяч рублів», — ідеться у пресрелізі Сімферопольського районного «суду».

 

«Якщо вирок щодо мене буде не виправдальним, то я вважаю, що це вирок системі, бо в Криму править ФСБ», — заявив Владислав Єсипенко, повідомляє Радіо Свобода. Журналіст також зазначив, що вважає справу політичною та додав, що «погрози та тортури у XXI столітті неприйнятні».

 

У зв’язку з винесенням обвинувального вироку Владиславу Єсипенку представники українських правозахисних організацій та український ПЕН-клуб опублікували заяву з вимогою негайно звільнити журналіста та всіх політичних в’язнів, які утримуються в місцях несвободи на території АР Крим, Севастополя або РФ. 

 

Крім того, правозахисники закликали владу Росії припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією, міжнародні організації та уряди демократичних держав — засудити дії РФ щодо політичного переслідування журналістів та активістів в окупованому Криму та посилити тиск на російський уряд, президента України, Верховну Раду, міністерство закордонних справ України, прокуратуру АРК та міста Севастополя — забезпечити ефективне розслідування фактів незаконного позбавлення волі і переслідування Владислава Єсипенка. 

 

«Правозахисники впевнені, що справжньою  причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як позаштатного  співробітника, фрилансера Радіо Свобода, проєкту Крим.Реалії, який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму. Ми, представники правозахисних організацій, засуджуємо політично мотивоване ув’язнення Владислава Єсипенка у тимчасово окупованому Криму у зв’язку з його громадянською позицією та журналістською роботою», — ідеться у заяві. 

 

ЇЇ підписанти  — Український осередок міжнародного ПЕН-клубу, Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, Центр громадянських свобод, Національна спілка журналістів України, Українська Гельсінська спілка з прав людини та інші правозахисні організації.

 

З повним текстом заяви можна ознайомитися за посиланням.

 

Владислав Єсипенко — позаштатний журналіст Радіо Свобода, працював у проєкті «Крим.Реалії». Затриманий співробітниками ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у зборі інформації «на користь спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою». Повідомив про тортури з боку російських спецслужб.

 

Нагадаємо, у листопаді 2021 року Києві відбулася вулична акція підтримки українських політв’язнів. Також триває спільний медіапроєкт Читомо та Українського ПЕН «Люди з порожніх стільців» (#EmptyChairPeople) про авторів-політв’язнів з України та світу.

 

 

Чільне фото: Крим.Реалії

Оригінал статті на Suspilne: «Суд» у Криму засудив журналіста Владислава Єсипенка до 6 років колонії

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"