Створення літературних резиденцій: «Ukraїner» дослідив нове життя історичних квартир Харкова

Створення літературних резиденцій: «Ukraїner» дослідив нове життя історичних квартир Харкова

У Харкові викупили дві квартири в історичних будинках. В одній із них жив видатний критик, есеїст і лінгвіст Юрій Шевельов, в іншій — письменник Петро Лісовий, пише ukrainer.net.

Наразі в цих помешканнях запрацювали літературні резиденції. Тут на кілька тижнів селяться письменники, дослідники літератури, інші мистецькі активісти, створюючи новий культурний контекст у Харкові. Експедиція «Ukraїner» дослідила нове життя легендарних харківських квартир.

Перша резиденція у Харкові з’явилась у 2018 році. Її створили у співпраці з Українським ПЕНом, літературним музеєм та Харківською обласною державною адміністрацією.

Спочатку для її учасників винаймали квартири, але у 2020 році, коли місцеві підприємці викупили оселі відомих літераторів Шевельова й Лісового і залишили їх у своїй власності, усе змінилося.

Знаменитий будинок на Сумській

Юрій Шевельов – одна з помітних постатей в українській культурі XX століття. Він народився в Харкові ще за Російської імперії, а в 1920-х роках став критиком і мовознавцем. Під час Другої світової війни Шевельов залишився в окупованому Харкові, а пізніше зумів виїхати на Захід. Там він поступово став одним із найбільш помітних українських діаспорних критиків, есеїстів і лінгвістів, славістів загалом.

Команда ЛітМузею шукала можливості для купівлі квартири лінгвіста / Фото Костянтина Гузенка, «Ukraїner«

У Харкові Шевельов жив у знаменитому будинку на Сумській, відомому під назвою «Саламандра» (так звалося страхове товариство, яке збудувало його в 1914 – 1916 роках). Про те, що там квартира видатного літератора, стало відомо 2019 року.

Щоб повернути ім’я Шевельова в контекст міста і розвивати статус Харкова як осередку сучасної літератури, команда ЛітМузею почала шукати можливості для купівлі квартири відомого лінгвіста.

Квартира в легендарному будинку «Слово»

У 2020 році на продаж виставили іншу квартиру – в легендарному харківському будинку «Слово», де колись жив журналіст і письменник-фантаст Петро Лісовий. Це великий житловий будинок на вулиці Культури, зведений спеціально для українських радянських письменників на межі 1920 – 1930-х років за конструктивістським проєктом Михайла Дашкевича.


У 2020 році на продаж виставили квартиру Петра Лісового / Фото Костянтина Гузенка, «Ukraїner«

Ініціативна група завжди хотіла трохи урізноманітнити трагічно-меморіальний образ будинку «Слово» й показати, що там не лише гинуло літературне покоління, але і творилася культура, відбувалися богемні розваги, веселилися цікаві люди.

2020 року співробітники ЛітМузею познайомилися з бізнесменами Андрієм і Миколою Набоками, батьком і сином. Підприємці цікавились історією міста й літератури в ньому й зрештою купили і квартиру Петра Лісового в «Слові», і квартиру Юрія Шевельова в «Саламандрі».

Для письменників, які часто мусять не тільки писати, а й десь працювати, це можливість побути якийсь час просто письменниками, а не ще й редакторами, журналістами і таке інше. Можливість зануритися в місто, країну,
– розповіла Тетяна Пилипчук.

Резиденти легендарних квартир

У 2021 році запрацювала локація Харківської резиденції «Слово». Квартира Лісового в «Слові» була в більш-менш житловому стані, тож перші резиденти почали приїздити саме туди ще із січня.

Після тривалої і лагідної реставрації житлова частина квартири Юрія Шевельова з травня 2021 року також уже функціонує як резиденція, а над оформленням публічного простору ще працюють.

До речі, першим резидентом у квартирі Шевельова став Юрій Андрухович. Ще одна учасниця цієї локації – письменниця Оксана Забужко. Також тут творив і надихався британський режисер Джонатан Бен-Шауль.

Квартири популяризують і творять нову культурну спадщину Харкова / Фото Костянтина Гузенка, «Ukraїner«

У квартирі в будинку «Слово» теж уже побували деякі резиденти. Зокрема, письменниці та дослідниці літератури Любов Якимчук і Ярина Цимбал. Були на цій локації й дитячі письменники:

  • Сашко Дерманський;
  • Дара Корній;
  • Іван Андрусяк.

Відбулось і багато квартирників: від виступу репера Кургана до лекції літературознавиці Тамари Гундорової та читань поетки Катерини Калитко.

Завдяки активності й вдалій комунікації дві, здавалося б, забуті й занедбані харківські квартири органічно влились у жваве культурне життя сучасного міста. Нині вони не лише зберігають, а й популяризують і творять нову культурну спадщину Харкова.

Більше про нове життя харківських квартир — дивіться у відео «Ukraїner«

Джерело: 24tv.ua.

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Створення літературних резиденцій: «Ukraїner» дослідив нове життя історичних квартир Харкова

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"