Станіслав Лем рекомендує, або 7 фактів про “львівського По”

Станіслав Лем рекомендує, або 7 фактів про “львівського По”

Буде неправдою, якщо сказати, що свого часу Стефан Грабінський уважався знаменитістю і про нього знали всі. Тим не менше, окремі з творів, підписані його іменем, усе ж вистрілили і про Грабінського говорили. Він – людина з непростою долею: важкі хвороби, миттєвості сум’яття та нестабільності. Життєвих потрясінь вистачало.

Стефан Грабінський (1887-1936)
Стефан Грабінський (1887-1936)

Чи не єдине, що він робив регулярно добре та зі стабільною професійністю – написання страхітливих оповідок. Львівського “короля жахів Грабінського рекомендував читати львівський король фантастики Лем. У Львові, нарешті, почали говорити про Лема, інколи згадують і про Грабінського. Проте, надалі мало їх читають.

Духи старого Львова

Стефан Грабінський народився у 1887 році в Кам’янці-Струмиловій (Кам’янка-Бузька сьогодні), в греко-католицькій родині судді Діонізія Грабінського та вчительки гри на фортепіано Євгенії Чубок. Його юність минула в селі Луки, що під Самбором. Після ранньої смерті батька родина переїхала до Львова. Грабінський проживав на сучасній вулиці Стефаника і закінчив гімназію, яка діяла на території колишнього монастиря бернардинів. Між іншим, його вчителем був знаний освітній і суспільний діяч Францішек Прухніцький.

Францішек Прухніцький. Фото з https://pl.wikipedia.org/
Францішек Прухніцький. Фото з https://pl.wikipedia.org/

Пізніше Грабінський навчався на філософському факультеті Львівського університету, відвідував лекції Казимира Твардовського. Відтак працював викладачем у львівських гімназіях. Учні запам’ятали його вимогливим і таємничим. Грабінський був заглибленим у себе, тримав дистанцію і ходив у чорному одязі.

За По

Улюбленим автором Стефана Грабінського був американський письменник Едгар Аллан По. Не менше за макабричні та містичні оповіді По Грабинський полюбляв подорожі. У роки російської окупації Львова (1914 – 1915) він був у Відні, по тому перебрався на декілька років у Перемишль. Також Грабінському вдалося побачити Італію та Румунію.

"Тінь Бафомета" Стефана Грабінського. Фото з https://www.znak.com.pl/
“Тінь Бафомета” Стефана Грабінського. Фото з https://www.znak.com.pl/

Значний вплив на львівського письменника мало його захоплення парапсихологією, релігією, магією та кіномистецтвом.

Грабінський в “Ділі”

Стефан Грабінський – один із найвідоміших та найцікавіших львівських авторів. Його творчість досить самобутня та оригінальна. Більшість своїх творів Грабінський написав польською, але були й такі, які писав українською. Перші його тексти були українською. При цьому, ще й опубліковані в українських виданнях: часопис “Літературно-науковий вісник”, газета “Діло” і ін.

Демон руху

Про Стефана Грабінського почали говорити після появи другої збірки його оповідань – “На пагорбі троянд”. Проте, чи не найбільшу славу приніс Грабінському його цикл залізничних новел “Демон руху”. Це моторошні оповідки, в яких обігрується тема потяга та залізничного руху.

"Демон руху" Стефана Грабінського. Фото з https://abzats-bookshop.com.ua/
“Демон руху” Стефана Грабінського. Фото з https://abzats-bookshop.com.ua/

Інші твори письменника: “Коханка Шамоти”, “Саламандра”, “Тінь Бафомета”, “Монастир і море”, “Пристрасть” і ін. Для творів Грабинського є характерним, коли у буденному, назагал, житті персонажа починають траплятися незвичайні та ірраціональні речі. У цього письменника часто читаємо про покинуті будівлі, залізничні станції, дія відбувається у маленьких тихих містечках Галичини.

Брюховичі і забуття

Через важку хворобу – сухоти, Стефан Грабінський дещо передчасно вийшов на пенсію. У минулому залишилось життя на сучасних вулицях Кирила та Мефодія у Львові, Лобачевського, активна літературно-мистецька діяльність – письменник перебрався у Брюховичі, що під Львовом. По тому, попри успіхи, його стали забувати.

Могила Стефана Грабінського. Фото з https://uk.m.wikipedia.org/
Могила Стефана Грабінського. Фото з https://uk.m.wikipedia.org/

Помирав Грабінський ледь не у злиднях. Похований був на Янівському цвинтарі.

Фантаст, який любив містику?

Серед популяризаторів творчості Стефана Грабінського і відомий письменник-фантаст родом зі Львова Станіслав Лем. Він відкрито заохочував сучасників до читання творів Грабінського, також часто його хвалив. Лем називав Грабінського “письменником своєї львівської молодості, котрий не загубився у конкуренції зі своїми ровесниками-європейцями”.  

"Саламандра" Стефана Грабінського. Фото з https://folio.com.ua/
“Саламандра” Стефана Грабінського. Фото з https://folio.com.ua/

Грабінський і “Всесвіт”

У це непросто повірити, але новели Стефана Грабінського були доступними для українців ще в 90-ті рр. ХХ століття. Саме тобі окремі з його творів надрукували в львівській газеті “Пост-Поступ” та київському журналі “Всесвіт”. Тобто починалося все добре – пізніше було ще декілька гарних спроб популяризувати персону та творчість Степана Грабінського серед українців. Проте, на жаль…
26 лютого була чергова річниця від дня народження письменника. Поки що все тихо і непомітно.

Євген ГУЛЮК

Використані джерела:

  1. Гулюк Є. “Польський Лавкрафт”. Стефан Грабинський – “король жахів” з міжвоєнного Львова // Lvivtravel [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://lviv.travel/ua/news/stefan-grabynskyi
  2. Іпатов Є. Стефан Грабінський – “король жахів” зі Львова // Фотографії старого Львова, 2015 [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://photo-lviv.in.ua/stefan-hrabinskyj-korol-zhahiv-zi-lvova/
  3. Лучук І. Польська грань львівської літератури // Zbruč [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://zbruc.eu/node/38739
  4. Маєвська Й. Стефан Грабінський // Інтерактивний Львів [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://lia.lvivcenter.org/uk/persons/stefan-grabinski/

photo-lviv.in.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Станіслав Лем рекомендує, або 7 фактів про “львівського По”

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"