Світлана Алексієвич працює над книжкою про масові протести у Білорусі

Світлана Алексієвич працює над книжкою про масові протести у Білорусі

Білоруська письменниця, Нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич працює над книжкою про масові протести проти Олександра Лукашенка, які розпочалися після останніх виборів у Білорусі. Про це вона письменниця розповіла в інтерв’ю виданню Süddeutsche Zeitung.

«Багато людей телефонують мені, надсилають свої спогади. І у всіх є відчуття потрясіння та розгубленості. Ми хочемо побудувати незалежну, заможну країну. Але як? Ми живемо між двох загроз: Лукашенко та Росії», — зазначила письменниця.

 

Також вона сподівається, що Лукашенко піде з посади раніше президента Білорусі раніше, ніж вона встигне дописати свою нову книжку. За словами письменниці, у її країні досі відбувається відродження громадського суспільства, хоча з 2 квітня парламент Білорусі заборонив проводити будь-які масові заходи без дозволу влади.

 

Разом з тим, з вересня 2020 року Алексієвич мешкає у Берліні: «Як я можу вимагати від людей виходити на вулиці, якщо я сама поїхала?». 

 

Як відомо, з 9 серпня 2020 року у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів. На виборах, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною із 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, а опозиційна кандидатка Світлана Тихановська — 10,1%. Тихановська була змушена виїхати до Литви. Наймасовіші протести пройшли після оголошення підсумків голосування, в перші дні вони виливалися в зіткнення з силовиками. По усій країні регулярно відбуваються затримання.

 

Європейський Союз, США та Україна не визнають Лукашенка легітимним президентом Білорусі, а низка інших країн визнають президенткою Світлану Тихановську.

 

Раніше повідомлялося, що Світлану Алексієвич викликали на допит у Слідчий комітет Республіки Білорусь як членкиню президії Координаційної ради, ініціаторкою створення якої була Тихановська.

 

Оригінал статті на Suspilne: Світлана Алексієвич працює над книжкою про масові протести у Білорусі

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"