Російський суд не звільнив журналіста Амета Сулейманова попри його стан здоров’я

Російський суд не звільнив журналіста Амета Сулейманова попри його стан здоров’я

Фрунзенський районний суд російського міста Владимирвідмовився звільнити кримськотатарського громадянського журналіста Амета Сулейманова, хоча в його медичних документах є хвороби, що забороняють тримати під вартою. Про це повідомила адвокатка Сулейманова Ліля Гемеджи «Кримській солідарності».

Захист Сулейманова подавав клопотання про проведення медичного огляду і отримання медичного висновку. Ліля Гемеджи повідомила, що за рік стан Амета Сулейманова значно погіршився. Про це свідчать результати медогляду. 2 із захворювань журналіста належать до переліку тих, що передбачають звільнення від покарання. Попри це під час суду представниця медико-санітарної частини заявила, що ступінь захворювання політв’язня «недостатньо тяжкий». Вона також не змогла пояснити, в які терміни Сулейманову зроблять операцію на серці.

 

Наразі Амет Сулейманов не отримує необхідного лікування, приймає лише ліки, що збивають артеріальний тиск.

 

Амет Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір». Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом. У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ «Хізб ут-Тахрір» у росії.

 

Амет Сулейманов страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

 

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. 5 квітня 2023 року вирок Сулейманову набув чинності: йому присудили 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання.

 

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, але російська влада не бере це до уваги.

 

Як повідомлялося, у 2023 році правозахисні організації закликали звільнити Амета Сулейманова.  Попри це, розгляд клопотання про звільнення російський суд переніс на невизначений термін.

 

 

Чільне фото: ctrcenter.org

Оригінал статті на Suspilne: Російський суд не звільнив журналіста Амета Сулейманова попри його стан здоров’я

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"