Розмірковуючи над книгою «відлуння»

Розмірковуючи над книгою «відлуння»

Розмірковуючи над книгою «відлуння»

Розмірковуючи над створенням рукопису книги «Відлуння» існує бажання також у певних інтерпретативних контекстах означити в натяку сутнісне прагнення, устремління людини до пошуку витоків духовних правд, якими варто було би прикрасити своє короткочасне існування на землі. 

 

«Християнам слід через святі таїнства і святі чесноти наповнюватися «усією повнотою Божою» (Еф. 3:19). «Житія святих» якраз і являють ці створіння, сповнені Христом Богом, ці христоносні створіння, в яких зберігається і через яких передається священне Передання життя в Благодаті, яке зберігається і передається святими та євангельськими вчинками. «Житія святих» є ні що інше, як зібрання євангельських і божественних істин, які переносяться у наше людське життя Благодаттю та аскезами. Не існує євангельської істини, яка не могла би бути перетворена на життя. Всі ці істини були дані Христом з єдиною метою: щоб стати нашим життям, нашою радістю. І всі святі живуть цими божественними істинами, які знаходяться в центрі їхнього життя і є суттю їхньої сутності. «Життя святих» – це доказ і свідчення того, що ми є вихідцями з неба, бо ми належимо не цьому світу, а іншому. Людина є істинною людиною лише в Богові; якщо ми живемо на землі, то тільки завдяки небу, бо «наше пробування на небесах» (Флп. 3:20); наша мета – стати небесними, вигодованими «небесним хлібом, що зійшов з небес на землю» (Ін. 6:33). Бо цей Хліб Небесний спустився на землю, щоб нагодувати нас божественною і вічною істиною, милістю, правдою та любов’ю через Божественну Євхаристію та заради життя нашого в Єдиному та Істинному Господі та Богові Іісусі Христі (Ін. 6:50). Іншими словами, наше покликання – це виповнюватися Христом Боголюдиною, Його життєдайною божественною силою, бути у Христі і стати з Христом. Якщо ти стараєшся в цьому напрямку, ти вже на небесах, хоч ще ходиш по землі; ти вже цілком у Бозі, хоча ти ще поміщений у межі людської природи…

«Житія святих» підносять нас у вічність, де час уже не існує, «часу вже не буде» – каже Апокаліпсис (Одкр.10:6), тому що в святих Божих людях панують божественна і вічна істина, правда, любов і життя…

Крім того, «Житія святих» містять усю православну етику, християнську мораль у всьому блиску її непереможної сили. Життя святих реально і переконливо показують і доводять, що чесноти є плодами святих таїнств Церкви.

«Житія святих» свідчать, що етика є нічим іншим, як прикладною догматикою. Все життя святих складається зі святих Таїнств і святих Чеснот, плодів Духа Святого, які творять все у всіх (1Кор. 12:4–6).

Що ж таке «Життя святих», крім цього? Це єдина православна педагогіка. На їх прикладі безліч разів і на тривалому досвіді показано, як формується і створюється досконала людська особистість, досконала людина, і як вона росте до стану «людини досконалої, в міру повного віку Христового» (Еф. 4:13) за допомогою святих Таїнств і святих чеснот у Церкві Христовій. Саме це і становить педагогічний ідеал Євангелія, єдиний педагогічний ідеал, гідний богоподібної істоти, якою є людина. Це Христос Боголюдина поставив такий ідеал і був Першим, Хто здійснив його, а за Ним пішли святі апостоли та інші святі Божі люди. Без Христа Боголюдини, поза Ним, за будь-якого педагогічного ідеалу людини остання залишиться незавершеною істотою, смертною істотою, нещасною і трагічною істотою, гідною всіх сліз, які тільки можуть існувати в усіх світах Божих.

Якщо завгодно, “Житія святих” – це ще оригінальна православна енциклопедія. У святих можна виявити все, що може побажати зголодніла і спрагла по вічній правді і вічній істині душа в цьому зголоднілому і спраглому за безсмертям і божественним життям світі. Якщо ти прагнеш Віри, ти знайдеш її в «Житіях святих» і, наситивши свою душу цією їжею, більше ніколи не голодуватимеш. Якщо ти хочеш любові, істини, правди, надії, смирення, покаяння, молитви чи будь-якої іншої чесноти та аскези, ти знайдеш у «Житіях святих» безліч святих вчителів для кожної аскези і отримаєш допомогу Благодаті для кожної чесноти. Якщо ти терпиш муку за свою віру в Христа, Житія святих тебе втішать, підбадьорять і зміцнять тебе, дадуть тобі крила настільки, що твої страждання звернуться на радість. Якщо ти спокушуваний, Життя святих допоможуть тобі здолати спокуси раз і назавжди. І якщо знову тобі погрожуватимуть вороги твого спасіння, Житія святих зодягнуть тебе у «всезброю Божу» (Еф. 6:11) і ти розгромиш і переможеш їх раз і назавжди, на все твоє життя. Якщо ти опинишся оточеним видимими ворогами і переслідувачами Церкви Христової, Життя святих нададуть тобі мужність і силу для безбоязного сповідання Єдиного істинного у всіх світах Бога і Господа Іісуса Христа. Ти залишишся непохитним до самої смерті, якою б вона не була, заради Його Євангелія, і ти відчуєш свою істоту сильнішою за будь-яку смерть і будь-якого ворога Христового. Страждаючи заради Христа, ти возрадуєшся, відчуваючи, що вся твоя істота, все твоє життя перебувають на небесах, за межами всіх смертей, приховані з Христом у Богові (Кол. 3:3).

«Житія святих» вказують нам безліч надійних шляхів спасіння, просвітлення, освячення, преображення; вони також показують нам усі способи, якими людська душа перемагає гріх, всякий гріх; як вона перемагає смерть, усяку смерть; як вона перемагає біса, всякого біса. У них ми знаходимо ліки від будь-якого гріха, зцілення від будь-якої пристрасті, втечу від усього лихого. Немає такої пристрасті, такого гріха, які не можна було б знайти в «Житіях святих» разом із засобом визволення від них. На прикладі святих ми ясно бачимо, що не існує такої духовної смерті, з якої неможливо було б воскреснути Божественною силою Воскреслого і що вознісся на небеса Господа Іісуса; не існує нещастя, смутку, скорботи чи хвороби, які б Господь не звертав на тиху радість віри в Нього».

Преподобний Іустин Попович (Челійський), 
«З усіма святими»
 

Вашій увазі рукопис книги “ВІДЛУННЯ”

Оригінал статті на Букнет: Розмірковуючи над книгою «відлуння»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"