Рейтинги букмекерів на Нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Рейтинги букмекерів на Нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Лауреата Нобелівської премії з літератури-2021 оголосять 7 жовтня. Напередодні, як це відбувається кожен рік, букмекерські контори опублікували таблиці з рейтингами хто з письменників має найбільше шансів на нагороду.

Першим в букмекерскому табелі стоїть румунський поет та прозаїк Мірча Кертереску. За трилогію про диктатуру Чаушеску “Сліпучий” він отримав премію Лейпцизького книжкового ярмарку-2015, і відтоді світова преса називає його “фаворитом Нобелівської премії з літератури”, але поки безрезультатно.

Рейтинги букмекерів на нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Мірча Кертереску.

Другий в рейтингу букмекерів – Харукі Муракамі. Він – найвічніший фаворит. Цей ярлик приклеївся до японського письменника у середині нульових, бо вже у 2008 році “Ройтерс” називав його так. А письменник у відповідь просив не робити ставок на нього. “Це не перегони”, – написав він у книжці, у якій зібрав свої інтерв‘ю та відповіді на листи шанувальників. Вона вийшла друком у 2015 році.

“Виграє – не виграє” почалося з першого разу, як букмекерські контори Nicerodds та Ladbrokes стали приймати ставки на літературного Нобеля. Це був 2005 рік.

Рейтинги букмекерів на нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Харукі Муракамі.

Муракамі одразу був нагорі букмекерського переліку. Оповитий таємницею, з шаленими світовими накладами. Проте процедура вибору Нобелівського лауреата забороняє розголошувати будь-які дані, навіть імена номінантів. Тож в такій ситуації шанувальникам творчості Муракамі довелося шукати натяки на перемогу, одним з яких у 2006 році була премія Франца Кафки – наче той, хто її отримує, 99% – лауреат Нобелівської премії. Так було з Ельфрідою Єлінек та Гарольдом Пінтером у 2004 та 2005 роках. Але у 2006 році премію Кафки отримав Муракамі, а Нобелівську – Орхан Памук.

Кожен новий роман підіймав Муракамі на вершину букмекерського переліку. Коли вийшов “Норвезький ліс” та “19Q4”, він був першим, але не у рейтингу Нобелівського комітету. Навіть у 2012 році, коли всі казали, що премію давно не давали комусь з Азії, тому точно Муракамі, журі не похитнулося: нагороду отримав письменник Мо Янь з Китаю.

У 2019 році Муракамі хотіли дати альтернативного Нобеля, який виник через те, що у 2018 році оригінальний Нобелівський комітет взяв паузу на рік, аби розібратися зі своїми членами журі: чоловіка однієї з членкинь журі звинуватили у сексуальних домаганнях, а інших членів підловили на тому, що вони розголошували імена вірогідних переможців.

Муракамі від альтернативного Нобеля відмовився і опинився у рейтингу-2020 на третьому місці. Перед ним йшли Маріз Конде та Людмила Улицька. Жодна з них не отримала Нобеля.

Рейтинги букмекерів на нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Людмила Улицька.

Цьогоріч російська письменниця Людмила Улицька спустилася на третю сходинку рейтингу. А за багато років перегонів авторка “Казуса Кукоцького” та “Даніеля Штайна, перекладача” завжди залишається у топі вірогідних переможців.

Четверту сходинку букмекерського рейтингу поряд з Улицькою посідає канадська поетеса, есеїстка та перекладачка Енн Карсон. На жаль, українські видавці зовсім не звертають увагу на її творчість, тому прочитати її вірші, есеї, переклади можна лише в оригіналі.

Рейтинги букмекерів на нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Енн Карсон.

Замикає п’ятірку ще один давній фігурант подібних рейтингів – письменник з Кенії Нґуґі ва Тхіонґо. Український масовий читач не може ознайомитися з його творчістю через відсутність перекладів. За даними Вікіпедії, єдиний його твір, перекладений українською, вийшов у 1979 році у журналі “Всесвіт”. Це було оповідання “Відійшла з посухою”. І сталося це через те, що письменник лівих поглядів. У 1973 році отримав премію “Лотос” на конференції письменників Азії та Африки в Алма-Аті. У 1974 році на запрошення Спілки письменників СРСР жив у Ялті, де завершив роман “Криваві пелюстки”.

Рейтинги букмекерів на нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Нґуґі ва Тхіонґо.

Нґуґі ва Тхіонґо вважається одним з найбільш талановитих письменників східної Африки. У 2009 році був номінований на Букерівську премію за сукупність створеного. У 2010 і 2014 роках розглядався як один із найбільш імовірних кандидатів на Нобелівську премію.

Нґуґі ва Тхіонґо пише одночасно мовою кікуйю, щоби його розуміли якомога більше людей у Кенії, та англійською – для міжнародної спільноти.

Спочатку їх 14

Відбір переможця рік у рік відбувається за такою схемою. До 31 січня збирають імена номінантів. Їх, за правилами, надсилають літературні “спілки” та академії/навчальні заклади країн. Збирається приблизно три чи чотири сотні імен. Але достеменно не відомо, оскільки Нобелівська премія тримає цю інформацію в таємниці.

На початок літа складається довгий лист, який налічує 14 прізвищ. Кожному вигадується прізвисько. Справжні імена не вимовляються.

Обговорення триває літо. Члени журі читають твори “чотирнадцятки”. Намагаються це робити в оригіналі або за допомогою перекладачів, які теж живуть під розпискою про нерозголошення даних.

У вересні складається короткий перелік з 5 прізвищ. Починається голосування. У жовтні дають нагороду одному.

Серед українських письменників немає нобелівських лауреатів, проте українці номінувалися чи були плани це зробити, але через різні політичні обставини цього не ставалося: Іван Франко, Василь Стус, Іван Багряний, Павло Тичина, Іван Драч, Ліна Костенко, Микола Бажан, Улас Самчук, Олесь Гончар, Борис Олійник та інші.

У березні 2021 року Верховна рада проголосувала за висунення Ліни Костенко на здобуття Нобелівської премії у 2022 році.

Нобелівську премію з літератури мають письменниці, які пов’язані з Україною: білоруска Світлана Алексієвич народилася в Івано-Франківську, її мати – українка. Бабуся польської письменниці Ольги Токарчук – українка.

Що відомо

З 4 по 11 жовтня Нобелівський комітет оголошує лауреатів 2021 року.

Церемонія нагородження через пандемію буде у гібридному форматі – на неї зможуть прийти лише мешканці Швеції, лауреати з інших країн отримають нагороди у себе на батьківщині.

У 2020 році поетка Луїза Глюк отримала Нобелівську медаль у себе в саду.

Оригінал статті на Читомо: Рейтинги букмекерів на Нобелівську премію з літератури: в топі Муракамі, Улицька та Кертереску

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"