Пів мільйона копій історичних документів тепер доступні онлайн (оновлено)

Пів мільйона копій історичних документів тепер доступні онлайн (оновлено)

 Центральний державний історичний архів України, м. Львів (ЦДІАЛ) оцифрував та завантажив в інтернет 500 тисяч унікальних історичних документів. Про це повідомляє голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

Центральний державний історичний архів України, м. Львів (ЦДІАЛ) оцифрував та завантажив в інтернет пів мільйона копій історичних документів, серед яких колекція грамот на пергаменті, справи з фондів судових установ Руського воєводства XV–XVIII століть, свідоцтво про хрещення, дипломатичні паспорти та інші особисті документи Андрея Шептицького.

Підтвердна грамота польського короля Казимира ІІІ Великого спадкового права дітям львівського війта Матвія на млин зі ставом поблизу Львова та село Малі Винники, подаровані їхньому дідові Бертольдові князем Левом [Даниловичем] (22.08.1352 – 22.08.1352)

 

Усі історичні документи треба оцифровувати, бо не лише ворог зазіхає на оригінали, а й час. Окрім того, це добра нагода показати світові, що ми велика європейська держава з міцним історичним корінням, і все це має доказову базу.

– зазначив Максим Козицький.

 

фрагмент із Пастирського послання Шептицького А. “О квестії соціальній”

 

Переглянути документи можна на Міжархівному пошуковому порталі. Наразі там доступні зокрема документи із фондів дорадянського періоду, періоду нацистської окупації, колишнього партархіву, періоду Незалежної України, радянського періоду та інші.

 

Як повідомлялося, у Держархіві Львівської області оцифрували понад 173 тисячі документів.

 

Оригінал статті на Suspilne: Пів мільйона копій історичних документів тепер доступні онлайн (оновлено)

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"