Пулітцерівська премія оголосила «літературних» лавреатів

Пулітцерівська премія оголосила «літературних» лавреатів

У Колумбійському університеті США оголосили лауреатів та фіналістів Пулітцерівської премії 2024 року. Про це йдеться на сайті премії.

 У номінації Fiction (художня література) переможницею стала Джейн Енн Філліпс (Нопф) та її книга Night Watch. Це роман, події якого розгортаються у притулку для божевільних в Західній Вірджинії після Громадянської війни.

 

У номінації General Nonfiction (загальна документальна література) нагородять Натана Тралла і його «A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy». Розповідь про палестинського батька, чий п’ятирічний син гине в аварії, коли ізраїльські та палестинські рятувальні команди затримуються через правила безпеки.

 

У номінації History (історична книжка) кращою визнали Жаклін Джонс та її «No Right to an Honest Living: The Struggles of Boston’s Black Workers in the Civil War Era». Це реконструкція вільного темношкірого життя в Бостоні, яка кардинально змінює розуміння *аболіціоністської спадщини міста та складної реальності для його темношкірих жителів.

 

У номінації Biography (біографічна книжка) перемогу ділять одразу дві історії:

 

Джонатан Ейг «King: A Life». Викривальний портрет Мартіна Лютера Кінга, який спирається на нові джерела, щоб урізноманітнити розуміння кожного етапу життя лідера громадянських прав, досліджуючи його сильні та слабкі сторони.

 

Іліон Ву «Master Slave Husband Wife: An Epic Journey from Slavery to Freedom». Історія про пару рабів, які втекли з Джорджії в 1848 році, зі світлошкірою жінкою, перевдягненою в джентльмена-інваліда, та їхню подорож на Північ.

 

У номінації Memoir or Autobiography (мемуари або автобіографія) перемогу забирає Крістіна Рівера Гарза (Хогарт) «Liliana’s Invincible Summer: A Sister’s Search for Justice». Розповідь про 20-річну сестру письменниці, вбиту колишнім хлопцем. Книжка поєднує мемуари, феміністичне журналістське розслідування та поетичну біографію.

 

У номінації Poetry (поезія) переміг Брендон Сом «Tripas: Poems». Збірка, яка зачіпає складність подвійної мексиканської та китайської спадщини поета, підкреслюючи гідність трудового життя його родини.

 

Премія заснована Джозефом Пулітцером вручається щорічно з 1917 року. Зараз нагорода становить $15 000. Премія вважається однією з найпрестижніших нагород США в галузі літератури, журналістики, музики та театру.

 

Нагадаємо, українські журналісти отримали Пулітцер за точне відображення жахливої реальності у 2022 році. А тут можете ознайомитися зі списком переможців Пулітцерівської премії 2023.

 

* Аболіціоні́зм – громадський рух за скасування рабства.

Оригінал статті на Suspilne: Пулітцерівська премія оголосила «літературних» лавреатів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"