Пригоди із Зеленим Вовком: нова книжка для дітей Анастасії Шульги

Пригоди із Зеленим Вовком: нова книжка для дітей Анастасії Шульги

Компанія уявних друзів в українському дитліті поповнюється новими персонажами, що не може не тішити. Адже уявний друг — це на 100% ідеальний компаньйон для будь-яких пригод, веселощів і викликів, через які проходять герої. Саме таким для Івася Козаченка, головного героя збірки веселих оповідок від Анастасії Шульги, став Зелений Вовк — персонаж Майнкрафта, який матеріалізувався в реальному житті та неабияк вплинув на школяра.

Зелений вовк. Анастасія Шульга; пер. з рос. І. Андрусяка; іл. А. Проценко. — К. : Видавництво «Час майстрів», 2024. — 108 с. 

6+

 

Зелений Вовк стає учасником усіх пригод (веселих і не дуже), які стаються з Івасем. Іноді як помічних і порадник, іноді як той, хто, так би мовити, хотів як краще, а вийшло як завжди. Вовк допомагає Івасю з уроками (а Івасева однокласниця й симпатія Манюня виправляє потім помилки, яких вони наробили), намагається виручити друга з халеп (не завжди вдало — як-от у пригоді зі згризеними танцювальними капцями) та готовий летіти світ заочі, щоб принести хлопчику різдвяний подарунок.

 

 

На те вони, ці уявні друзі і є, щоб бути поряд і в пригодах, і в капостях. Але «Зелений вовк» — це не лише калейдоскоп веселощів і халеп. Це також історії про важливі речі, зокрема про вибір. Вовк оселяється у квартирі Козаченків саме тому, що обирає не бути злим: на жаль, у лісі доброму, та ще й зеленому хижаку важко вижити, але, на щастя, в нього тепер є друзі у світі людей. Івась замість омріяного робота обирає подарувати новорічне диво дітям-сиротам — і вкидає у скриньку для пожертв зібрані на іграшку гроші. Та зрештою, власне новорічне диво приходить і до нього, бо зробивши вибір від чогось відмовитися, ти зрештою щось таки та здобудеш.

На сторінках книжки герої стикаються з різними викликами, які можуть видаватися дрібницями у світі дорослих, але такі важливі у світі дітей.

Це і перша симпатія, і готовність взяти на себе відповідальність за певні рішення, і потреба шукати баланс між бажаннями та обов’язками тощо.

 

Для маленьких читачів «Зелений вовк»  може стати не лише читанням-розвагою і книжкою-про-важливі-речі, а й чудовою підказкою, які пригоди можна собі вигадати на рівному місці — у квартирі чи в селі у бабусі. Адже Івась та Вовк бавляться в палеонтологів, проводять детективне розслідування у справі зниклої помади та на день перебирають у дорослих ролі головних у домі. А якщо і бавляться у комп’ютерні ігри, то недовго — аби голова квадратною не стала.

Оповідки Анастасії Шульги тісно переплітаються із казкою, якщо й не в реальному світі, то у снах, які бачать герої в деяких історіях. А от самих персонажів авторка постаралася змалювати максимально живими. Наприклад, головний герой Івасик тут і бавиться в Майнкрафт, і таємно згодовує Вовку суп. Він, як кожна дитина, має список речей, які любить та не любить (зокрема не любить, слухати вчительку на уроці, посідати останні місця в конкурсах і коли закінчується торт). Дуже реалістично описана і подруга Івася Зоряна — примхлива дівчинка, яка з’являється в останній історії.

 

До речі, ця епізодична персонажка звикла, що батьки виконують всі її забаганки й тепер хоче отримати собі Зеленого Вовка. Вона допомагає осягнути маленьким читачам важливий урок про дружбу — справжніх друзів ніколи не віддадуть, не проміняють і не продадуть за всі гроші світу. Навіть якщо вони волохаті, зелені й уявні.

Купити книжку

Матеріал створений у співпраці

 

 

Оригінал статті на Suspilne: Пригоди із Зеленим Вовком: нова книжка для дітей Анастасії Шульги

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"