Премію НАУКМА присудили авторці книжки про суди над відьмами

Премію НАУКМА присудили авторці книжки про суди над відьмами

Оголосили лавреатів премії імені Петра Могили – відзнаки НАУКМА. Про це повідомляє офіційний сайт Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Премію вручали у двох номінаціях – «Гуманітарні науки» та «Суспільні науки». В категорії «Гуманітарні науки» перемогу здобуло дослідження Катерини Дисої Ukrainian Witchcraft Trials. Volhynia, Podolia, and Ruthenia 17th-18th centuries (Budapest – New York: CEU Press, 2020).

 

«Катерина Диса у своїй праці вперше описує ідеологічне підґрунтя трибуналів на основі праць священників і теологів, які відображають ставлення до диявола та відьом. Однак основним напрямом роботи вченої є процес, який приводить до звинувачень у чаклунстві. З розповідей учасників судових процесів продемонстровано, що спонукало людей спочатку висловлювати підозри, а потім – звинувачення у чаклунстві. Насамкінець у праці авторка представляє історію одного волинського села та порівнює ставлення до двох «жіночих злочинів» в українських судах,» – йдеться у офіційній заяві Вченої ради НАУКМА.

 

Урочисте відзначення лауреатів Премії імені Петра Могили відбувається на заключному пленарному засіданні Днів науки НаУКМА, на якому переможці конкурсу виголошують наукову доповідь. Цьогоріч засідання відбулося онлайн, на ньому Катерина Диса, зокрема, виступила з доповіддю «Відьомство в контексті жіночих злочинів».

 

Переможцю вручають диплом і грошову винагороду, розмір якої щороку визначає президент НаУКМА.

 

Катерина Диса – доцентка кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», директорка Центру польських та європейських студій ім. Єжи Гедройця. Досліджує історію відьомства в ранньомодерній Україні. Авторка досліджень «Історія з відьмами. Суди про чари в українських воєводствах Речі Посполитої XVII—XVIII століть» (Київ: Критика, 2008.), Ukrainian Witchcraft Trials. Volhynia, Podolia, and Ruthenia 17th-18th centuries (Budapest – New York: CEU Press, 2020).

 

Премія ім. Петра Могили – відзнака, започаткована в НаУКМА з 2005 року та присуджується щороку Вченою радою Академії за вагомі наукові досягнення, які сприяють розвитку гуманітарних, суспільних і природничих наук, утверджують високий авторитет університетської науки на національному та міжнародному рівні й опубліковані у вигляді монографій, енциклопедій, книг, підручників, навчальних посібників, циклу наукових праць.  Минулоріч одним з лавреатів премії був Володимир Єрмоленко за книжку «Плинні ідеології».

 

Читати також: Володимир Єрмоленко про кінець цінностей та зоополітику

Оригінал статті на Suspilne: Премію НАУКМА присудили авторці книжки про суди над відьмами

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"