Поєднати українську, угорську, російську та японську мови в Україні. Історія Тімеї…

Поєднати українську, угорську, російську та японську мови в Україні. Історія Тімеї…

Тімеа – тренерка айкідо, викладачка угорської мови для дітей у школі №2 в Ужгороді та на курсах угорської для дорослих. Народилася в угорсько-українській родині, закінчила угорську філологію, вільно розмовляє українською та угорською, а віднедавна прагне оволодіти ще й японською мовою, аби краще зрозуміти культуру та логіку народу, бойове мистецтво якого викладає.  

Про це пише infopost.media. 

– Тімеа, якою мовою ви спілкувалися з дитинства? 

– Я народилась у тримовній родині. Батько та його рідні – угорці, мама та її рідні – українці. Між собою батьки завжди спілкувалися російською. Тато – з Ужгорода, а мама – із Хустщини. 

– Часто у двомовних родинах діти спілкуються лише однією з мов, якою володіють батьки. Як так сталося, що ви володієте всіма трьома? 

– Це наполегливість батька – він спілкувався з нами з братом лише угорською мовою. Ми інколи в мами навіть питали, коли були зовсім малі, як татові сказати те чи інше речення. 

– У вас угорське ім’я. Його обирав тато? 

– До речі, ні. Мамі сподобалося це ім’я. У молодшого брата теж угорське – Томаш. 

– Якою мовою ви думаєте? 

– Переважно українською. Я закінчила український садочок та школу. Іноді думаю угорською або ж російською. Читала найбільше українською мовою, оскільки школа українська. Але в дворі ми всі спілкувалися угорською мовою. 

Nat297 M2 Timea Bodi 5

– Для вас як для спортсменки, яка постійно їздить за кордон на змагання та збори, наскільки важливо знати мови? 

– Ми справді практично кожен вікенд до локдаунів їздили на якісь збори та змагання, і там справді дуже важливо знати мови. Різні. Передусім англійську. Тому я радію, що в школі та університеті її вивчала. 

– Ви повернулися до своєї рідної ЗОШ №2 в якості викладачки угорської, хоч самі там навчалися українською….

– Так, у школі я викладаю угорську мову як другу іноземну. Сама ж я закінчила в УжНУ угорську філологію. 

– У вашій групі в університеті навчалися лише угорськомовні студенти чи й україномовні?

– Тоді навчалися лише угорськомовні студенти. Я планувала вступати на фізкультурний, але не вийшло, а на філологію пройшла на бюджет. Перші півроку після української школи мені було дуже важко на угорській філології в університеті, ледь не з кожної пари виходила зі сльозами. 

Ми вдома говорили “кухонною” угорською, а в університеті було все зовсім інакше. Тому я навіть не встигала конспектувати. Але моя спортивна цілеспрямованість допомогла мені пройти через цей період і все таки добре вчитися. Закінчила університет на відмінно. 

Було непросто сформулювати свою думку угорською мовою на парах, тому інколи чула й сміх з цього приводу від одногрупників. Але викладачі підтримували мене, і загалом кафедра угорської філології в УжНУ була сильною школою. Так я вступила до аспірантури і тема моєї дисертації якраз стосувалася угорсько-українських відносин – “Порівняльне літературознавство”, на прикладі української поетеси Ліни Костенко та угорського письменника Ласло Нодя.   

Nat297 M2 Timea Bodi 2

– Чи була у вас колись думка поїхати вчитися до Угорщини? 

– На факультеті угорської філології є багато грантових програм обміну студентів. Ми мали змогу півроку навчатися в LTE в Будапешті, це головний університет країни. Ми прослухали пари неймовірних професорів, тоді думалося, що додому ми не хочемо, потрібно переводитися туди. Але це юнацький максималізм. Коли приїздиш додому і починаєш розвивати свою справу, то розумієш, – що ти тут потрібен. 

– Як ви потрапили до української школи з викладанням угорської? 

– На Закарпатті пройшла певна хвиля, коли багато угорців поїхали жити в Угорщину або в інші країни, і угорська як рідна викладається все меншій кількості дітей. Зараз найбільшого поширення набуває викладання угорської як іноземної або ж другої іноземної. Так вона потрапила до багатьох українських шкіл Закарпаття і викладається в 5-9 класах. 

Також веду безкоштовні курси угорської для дорослих та дітей, які організовує Берегівський інститут. 

– Чому вирішили у підсумку віддати себе спорту, а не науковій діяльності після аспірантури?   

– І спорт, і філологія потребують повного занурення. Тому для того, аби повноцінно розвиватися в галузі, потрібно було обрати лише одну з цих галузей, і я обрала спорт. 

Ми відкрили в Ужгороді зал і розвиваємо традиційні японські бойові мистецтва іайдо та дзьодо. Вкладаємо багато ресурсу саме в це. І викладання в школі та курси також займають певну кількість часу. Хоча інколи все ж мене наздоганяє думка про те, що все-таки треба закрити цю справу з аспірантурою та захиститися. 

Nat297 M2 Timea Bodi 4

– А як взагалі спорт прийшов у ваше життя?  

– Мама записала мене на гурток, коли мені було 10 років. Перші півроку я взагалі не хотіла займатися, багато пручалася, бо не розуміла всі ці результати та етикет. А потім, коли я вперше повернулася зі змагань, де отримала свій перший пояс, то з’явилася мотивація. 

– Хто ваші учні у залі? Як вони ставляться до занять? 

– Переважно підлітки, трохи менше – початкова школа. Ті діти, які займаються з нами, у захваті від тренувань. Нещодавно ми якраз повернулися з поїздки в Карпати. Там у нас були тренування, походи, насичена програма. Бачимо, що зараз у них після цієї поїзди ще більша мотивації до занять. 

– Що дає айкідо дітям, окрім доброї фізичної підготовки? 

– Цілеспрямованість, сильний дух, впевненість у собі. 

– Якою мовою ведете тренування? 

– Українською. На базі нашого залу також діють уроки угорської мови, а віднедавна і японської. Це дещо нове для нашого міста. У нас є кістяк групи, який цілеспрямовано її вчить, не пропускає жодного заняття. Я теж почала її вивчати. 

Nat297 M2 Timea Bodi 6

– Яка мова складніша: українська, угорська чи японська?

– Японська для мене складніша, бо значно відрізняється письмо. Відмінна від української і будова речень. До речі, ближча до угорської. Один ієрогліф може мати кілька значень і в різних реченнях означати зовсім різні явища. 

– Угорська – складна. Наскільки легко її вивчають діти та дорослі, які не живуть в угорськомовному середовищі? 

– Дуже добре розумію, коли люди кажуть, що їм складно вивчити угорську, бо я сама фактично пройшла через цей процес в університеті. Дуже важливо у вивченні угорської – хороший вчитель, бажано, аби він знав досконало і угорську, і українську. 

З дітьми ми переважно працюємо в ігровій формі через вивчення казок, пісень, приказок, прислів’їв. Є діти, які показують дуже добрі результати. Чудовим є й те, що на кафедрі угорської філології в УжНУ відкрили спеціальність, де студенти можуть вивчати угорську “з нуля”. За півроку вони вивчають базу і далі вдосконалюються. У підсумку стають перекладачами та викладачами. 

Росана Тужанська для InfoPost.Media

Фото: Карл Смутко

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Поєднати українську, угорську, російську та японську мови в Україні. Історія Тімеї…

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"