Потайсвіт. Відгук члена журі, ч. 1

Потайсвіт. Відгук члена журі, ч. 1

Потайсвіт. Відгук члена журі, ч. 1

Як я вже писала, творів вартих перемоги була набагато більше ніж три. Автори потішили, так потішили! Вдячна кожному, хто долучився до конкурсу.

Ну, а тепер про ті твори, які мені зайшли найбільше. Вони йтимуть в довільному порядку, без всіляких рейтингів, по кілька на блог.

“Чужа квітинка”  Серафини Полубіс 

Анотація до книги “Чужа квітинка”

Якось зійшлися три долі, але… не того чекали, хто проміж них став четвертим. Бо якщо ти в щось не віриш, це не означає, що цього не існує, адже завіса між сучасним та потаємним світами дуже примарна, а стежка — зовсім близько, там, де калатають серця.

Але сама анотація не приближує нас до розуміння про що твір. А твір про таких істот як потерчата. Материнська туга за тим що не збулось, нерозуміння із дорослими, з яким стикається головна героїня, ще школярка – все це закінчується для неї дуже сумно. Чого мені не вистачило – відповідей на всі питання, відкриті в творі.

КупальськІ БлудницІ   Роман Олійник (Argonayt)

Анотація до книги “КупальськІ БлудницІ”

Купальські обряди й традиції, такі манливі і загадкові водночас. За ними прихована віковічна боротьба між двома божествами Купала і Мареною. Інколи ця нескінченна суперечка набуває дивовижних форм і приносить несподівані наслідки.

Класичний детектив-трилер – герой приїздить в село, стикається з незвіданим і містичним, місцевими переказами та страшилками, які звісно не сприймає серйозно, і здавалось би рухається прямо в пастку. А от кінцівка – вельми непередбачувана.

“Пан Омелян” від Ана Пест

Омелько – найсправжнісінький домовик, найдобріший хатній дух. Хоча зі своїм другом і помічником коргорушем люблять інколи побешкетувати. А ще він не байдужий до солодощів: не відмовиться ані від цукерок, ані від бубликів.
І з Омельком сталася несподівана прикрість, найгірше, що могло очікувати домовика: він залишився без житла. А який же він тоді домовик без дому! Якщо хочете дізнатися, чи знайшовся вихід з цієї халепи і які зміни в житті Омелька дадуть йому зрозуміти власне призначення, нумо читати його пригоди!

Дуже гарна дитяча історія. Хтось знаходив там відсилки до відомого мультика. Я ж з задоволенням відкрила для себе домовичка знову. Домовик взагалі багатогранна істота, бо кожен його може зображувати по-свому і бути при цьому правим.

“Інклюз” від Максим Міллер

Анотація до книги “Інклюз”

А чи завжди гроші приносять щастя? Отримати відповідь на це питання вам допоможе оповідання «Інклюз» про катеринославського купця, який став власником чарівної монети – інклюза. За народними повір’ями, така монета завжди повертається до свого власника та притягує інші гроші. Та згодом, купцеві не сподобалося бути інклюзником, однак договір з нечистими силами заключено та назад дороги вже немає…

У мене особисто твір в істричних локаціях завжди отримував додатковий бал за те, що автор не лінився, а трішки занурився в історію України. Ну і само по собі явище чарівної монетки заслуговує схвалення. Ми от звикли, що повелителі монет то леприкони. І начисто забуваємо, що в українському фолькльорі теж були такі створіння чи явища. Дякую Максиму Міллеру, що узяв таку цікаву тему для оповідання.

“Прокляті. Звабниця” від Галина Курдюмова

Анотація до книги “Прокляті. Звабниця.”

Ви й досі вважаєте нас істотами з міфів? Ха! Ми вже давно живемо разом з вами. Між вами. Ми вийшли з потаємного світу і увійшли у ваше життя. І вам ніколи не впізнати нас. Ми стали схожими на вас, такими, як ви. Та ми – не ви.
Я – Звабниця, та крім цього маю у світі людей важливу таємну місію…

Оповідання молодіжне.І розповідає про силу кохання, здатну відвернути навіть кінець світу.

“Поміж мертвим і живим” від Дарко Мавітч

Анотація до книги “Поміж мертвим і живим”

По поверненню з чергового військового походу, три найславніших воїна, Гнат, Остап і Біломир, застали страшну звістку – донька Гната померла від невідомої хвороби. Дружина Гната, Власта,не витримала горя і вчинила самогубство. Тепер її неупокоєна душа стала мавкою, а душа їхньої доньки – потерчам. Вони повернулися в світ живих і забрали душу Гната…Біломир і Остап спробують його врятувати, але для цього їм доведеться заглянути у потайсвіт…

Ох, це була серйозна заявка на перемогу, чесно. Атмофера там просто шикарна. Купа міфічних істот, що переплітаються у взаємозвязках, безстрашні козаки, справжня чоловіча дружба, що здатна на самопожертву.

“Зловити невидимку” від Лександра Славич

Анотація до книги “Зловити невидимку”

Мою дружину знайшли мертвою посеред лісу. До того в наш дім часто навідувався дивний невідомий. Ночами прикидався мною і в мою відсутність розважався з Людмилою. Сусіди бачили, як по небу мчався вогненний хвіст, що падав на землю. А я спостерігав лиш невидимі коливання простору, коли вертався додому. Не вберіг її. Найдорожче, що мав. Тому тепер повинен відплатити. Постановив собі знайти злого шкідника і вбити. Знаю, що буде нелегко. Та не погребую нічим. Навіть якщо доведеться вернутись до віри предків…

Давно читали про перелесників? Я – давно. Історія цікава, початок дуже містичний і атмосферний. Та і кінцівка – непередбачувана. Не вистачило – більшого занурення в епоху. Слова типу “детектив” чи “література” для людини епохи післяхрещення Русі трішки відволікали. Але якщо приміром узяти за основу, що це паралельна реальність, то твір дуже гарний.

“Відьмина мітка” від Iрина Мащенко (Iryna)

Анотація до книги “Вiдьмина мiтка”

Помираючи, стара вiдьма передала дiвчинцi свою чорну силу. Лише материнська любов допомогла перемогти злі чари.

А тут у нас класичне вірування сільського люду у відьом. Як вони живуть, що вміють, та як не просто дається їм відійти на той світ. Історія пізнавальна, поєднує в собі як християнство так і фолькльор. Ну і трішки власних переживань головної героїні. Дуже вдячна автору за підняту тему насильства і ставлення жінки до нього.

“Вірність вовкулаки” від Наталія Ковган

Анотація до книги “Вірність вовкулаки”

Заради того, щоб її захистити, він ладен убивати. Щоб його врятувати, вона готова ризикувати життям.
Кохання відьми і вовкулаки. Заборонені почуття, які переслідуються законом Потайсвіту. Законом, який закохані порушили. Тепер їм ні на кого розраховувати та сподіватися.
Хіба що на юного киянина, який випадково став свідком містичних обставин, мимоволі вплутавшись у них.

Містичний Київ, місто відьм. Чого тут тільки не трапиться? На які дива не наткнешся? Атмосфера дуже гарно виписана. Але самі герої – вона заїзджі. Заскочили до України з Європи, пожили і втекли далі. Не наша це відьма, та і перевертень теж чужий. Таке було у мене відчуття.Але все це в жодному разі не прменшує цікавіть твору.

 

Що ж на сьогодні поки все. Наступну порцію ркомендацій чекайте найближчими днями.

 

 

 

 

Оригінал статті на Букнет: Потайсвіт. Відгук члена журі, ч. 1

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"