Помер український вчений Ігор Козловський, який пережив російський полон

Помер український вчений Ігор Козловський, який пережив російський полон

У віці 69 років з життя пішов український історик, релігієзнавець та письменник  Ігор Козловський. Про це у фейсбуці повідомила українська релігієзнавиця Людмила Филипович.

 

«Через серцевий напад пішов від нас у засвіти Ігор Козловський», — йдеться у дописі.

 

Упродовж життя вчений боровся з причетністю росії до релігійної сфери України, порушував питання присутності священників УПЦ МП у Лаврі та розмірковував на тему потреби деокуповувати свідомість українців.

 

Козловський був одним з авторів книжок «Іслам: енциклопедичний словник», «Культура діалогу. Національний круглий стіл: збірник статей», «Ще (цінності, ідентичність, мислення, воля…)».

 

27 січня 2016 року на території Донеччини Козловський був захоплений росіянами в полон, де провів 700 днів за проукраїнську позицію. Був звільнений з полону за обміном.

 

«Моє серце зараз співає пісню. Воно співає пісню любові. Любові до народу України. Ми перейшли через страждання, через катування, через біль, через хвороби, моральний і психологічний тиск, але ж ми постійно відчували любов нашого народу», — перші слова Ігоря Козловського після полону.

 

Після повернення на підконтрольну Україні територію, Козловський відстежував ситуацію з полоненими та боровся за їхнє визволення.

 

Ігор Козловський – кандидат історичних наук, який очолював Центр релігієзнавчих досліджень і міжнародних духовних відносин у Донецьку, викладав на кафедрі філософії Донецького національного технічного університету. Вчений є володарем медалі Австрійського товариства Альберта Швейцера та ордену Королівського братства Святого Феотонія.

 

Нагадаємо, що днями пішла з життя й українська книжкова дизайнерка Олена Рубановська.

 

Фото: Hromadske

Оригінал статті на Suspilne: Помер український вчений Ігор Козловський, який пережив російський полон

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"