Помер відомий польський ілюстратор Ян Пєньковскі

Помер відомий польський ілюстратор Ян Пєньковскі

У віці 85 років пішов з життя  ілюстратор і автор понад 140 дитячих книжок Ян Пєньковські. 

 

Найвідомішою його роботою були ілюстрації до серії дитячих книжок «Мег і Мог» Хелен Ніколл, що розповідає про відьму Мег із завжди неправильними заклинаннями, її смугастого кота Мог та сову. У 2003-2004 у Великобританії виходив однойменний мультсеріал. Основою анімації стали ілюстрації Яна Пєньковскі.

 



 

«Ян був одним із великих оповідачів: надзвичайно талановитим творцем, який керувався тим, що його цікавило, і який ставився до дітей як до рівних», — сказала Франческа Доу, директорка видавництва Penguin Random House Children’s Books, в коментарі The Guardian.

 

Ян Пєньковські народився у Варшаві в родині фермера Єжи та науковиці Ванди. Йому було три роки, коли розпочалася Друга світова війна. Сім’я була змушена емігрувати з Польщі, переїжджати до Баварії, Австрії та Італії, перш ніж оселитися  у 1946 році в Герефордширі в Англії.

 

Пєньковскі навчався у школі кардинала Воана в Лондоні, а пізніше вивчав англійську класику в Королівському коледжі в Кембриджі.

 

Після закінчення університету заснував компанію вітальних листівок Gallery Five. Почав ілюструвати дитячі книжки у вільний час, але незабаром виявив, що це стало повноцінною роботою. 

 

У 1968 році Пєньковскі почав працювати з дитячою письменницею Джоан Ейкен. Він отримав щорічну медаль Кейт Грінуей за їх книжку 1971 року «Королівство під морем та інші оповідання», одинадцять «казок зі Східної Європи та Росії» в переказі письменниці. 

 

Пєньковскі найбільш відомий тим, що ілюстрував книжки про Мег і Мог, написані Хелен Ніколл, і своїми 3D книжками, зокрема «Будинок з привидами», «Робот», «Час вечері», «На добраніч» та 17 іншими.

 

 

«Будинок з привидами» (Heinemann, 1979) приніс Пєньковські другу медаль Кейт Грінуей. Книжку  вперше опублікували у 1979 році, наразі  продали 1 083 366 примірників 13 мовами майже в 30 країнах світу.

 

Крім того, Пєньковскі все життя цікавився сценічним дизайном. Йому було доручено розробити проєкт для театру «Театр де Complicité», «Красуня і чудовисько» для Королівського балету та «Сплячої красуні» в паризькому Діснейленді.

 

За внесок як дитячого ілюстратора він був номінований у Великій Британії в 1982 році та у 2008 році на міжнародну премію Ганса Крістіана Андерсена, — найвище визнання, доступне для творців дитячих книг. У 2019 році Пієнковскі був нагороджений премією Booktrust’s Lifetime Achievement Award.

 

Придбати книжки про Мег і Мог в Україні мовою оригіналу можна тут і тут.

 

Як раніше повідомлялося, з життя також пішов відомий німецький ілюстратор, засновник жанру вімельбух Алі Мітґуч. 2021 року у США помер відомий письменник та ілюстратор Ерік Карл.

 

Чільне фото: The Guardian

Оригінал статті на Suspilne: Помер відомий польський ілюстратор Ян Пєньковскі

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"