Петиція про знесення пам’ятника Єкатерині ІІ в Одесі зібрала понад половину необхідних голосів

Петиція про знесення пам’ятника Єкатерині ІІ в Одесі зібрала понад половину необхідних голосів

Петицію за знесення пам’ятника російській імператриці Єкатерині ІІ в Одесі за тиждень після реєстрації підтримали своїми підписами майже 13 тисяч осіб з 25 тисяч необхідних. Про це свідчать дані на сайті електронних петицій президента України.

 

«Досить виділяти мільйони гривень на та утримування пам’ятника тій, хто сприяла геноциду українського і кримськотатарського народів, знищила Запорізьку Січ, впровадила політику насильницького зросійщування і диктату чужої культури, перетворивши вільних українців на рабів, затвердивши кріпацтво. У незалежній Україні не допустимо прославляти наших поневолювачів», — ідеться в тексті петиції, зареєстрованій 28 червня Стефанією Цегельник.  

 

3 червня низка громадських організацій Одещини закликали очільника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка демонтувати й передати на музейне зберігання пам’ятники діячам російської імперії Катерині II та Олександру Суворову.

 

Щодо пам’ятника Катерині II існує низка судових рішень, які скасували нормативні документи, що були підставою для встановлення монумента. Зокрема у вересні 2012 року Приморський суд, а в березні 2015 року — Одеський апеляційний адміністративний суд відхилили позов Асоціації козацьких товариств «Січ», яка вимагала скасувати рішення Одеської міськради від 2006 року про перенесення пам’ятника «потьомкінцям» як незаконного. Те ж рішення Одеський апеляційний суд ухвалив і у 2018 році. У квітні 2019 року Верховний суд України відхилив вимогу громадських діячів про перенесення пам’ятника Засновникам Одеси.

 

Охорона пам’ятника обходиться місцевому бюджету близько 1 500 тис. грн на рік.

 

Наразі петиція має понад 12 тисяч голосів. Підписати її можна за посиланням.

 

«Засновникам Одеси» — пам’ятник Єкатерині II та її сподвижникам, розташований в Одесі на Катерининській площі. Споруджений 1900 року архітектором Юрієм Дмитренком, скульптором Михайлом Поповим за участі скульптора Бориса Едуардса. У 1920 році пам’ятник демонтували, в у 2007-му відновили.

 

Нагадаємо, петиція про повернення Еспресо, 5 каналу й Прямого набрала достатню кількість голосів. 

Раніше в  Україні пропонували перейменувати вулиці російського поета Алєксандра Пушкіна на честь американського письменника Стівена Кінга.

 

Чільне фото: ritmeurasia.org

Оригінал статті на Suspilne: Петиція про знесення пам’ятника Єкатерині ІІ в Одесі зібрала понад половину необхідних голосів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"