Перекладачі збірки «Бабин Яр. Голосами» Кіяновської отримали ще одну престижну премію

Перекладачі збірки «Бабин Яр. Голосами» Кіяновської отримали ще одну престижну премію

Перекладачі поетичної збірки Маріанни Кіяновської Оксана Максимчук та Макс Росочинський «Бабин Яр. Голосами» стали лавреатами премії Aldo and Jeanne Scaglione Prize від Асоціації сучасних мов Америки. Про це асоціація повідомила на своєму сайті.

«Балансуючи між шумливим і невимовним, “The Voices of Babyn Yar” Маріанни Кіяновської перетворюють щоденні спостереження, уривки думок і жахи масових страт історично безголосих — десятків тисяч євреїв та інших людей, замордованих на околицях Києва в 1941 році, — на заклинальний tour de force. У перекладі, що наближається до лінгвістичних зламів оригіналу, зберігаючи при цьому повноту його поетичних регістрів і безліч відсилань до українського, єврейського, радянського та західного контекстів, досвідчені перекладачі-поети Оксана Максимчук і Макс Росочинський привертають увагу до непересічного твору в межах літературного канону Голокосту», — наголосили журі премії.

 

Збірку «Бабин Яр. Голосами» Маріанни Кіяновської видав у США Гарвардський український дослідницький інститут.

 

«Цією збіркою зворушливих віршів відома українська поетка вшановує жертв Голокосту, пишучи їхні історії про жах, смерть і виживання їхніми власними уявними голосами. Мистецькі та ретельно інтоновані вірші передають досвід звичайних цивільних людей, які переживають нестерпні події, що призвели до різанини в київському Бабиному Яру, з точки зору першої особи, з таким ефектом, що водночас викликає занурення та відчуження. Задумана як данина пам’яті полеглим, книжка порушує складні питання про пам’ять, відповідальність і вшанування пам’яті тих, хто був свідком зла, яке межує з невимовним», — ідеться в анотації.

 

Книжка двомовна: поезія надрукована і англійською, і українською мовами.

 

Як наголосив керівник видавництва Українського наукового інституту Гарвардського університету Олег Коцюба, нагородження перекладачів збірки Маріанни Кіяновської — надзвичайно важлива подія для української поезії в англійському перекладі, адже «жодна українська (чи російська, якщо вже на те пішло) книжка за всю історію існування премії ще не вигравала її». Він додав, що за всю історію премії була лише одна перемога для слов’янських літератур — за переклад тексту польського письменника Ришарда Криницького.

 

 

В Україні збірку видало видавництво «Дух і Літера» у 2017 році.

 

 

Вручення премії відбудеться 5 січня 2024 року на щорічному з’їзді The Modern Language Association of America, що відбудеться у Філадельфії. Переглянути володарів почесних відзнак премії можна за посиланням.

 

 The Modern Language Association of America (Асоціація сучасних мов Америки) — основна професійна організація в США для науковців та студентів мов і літератур, яка налічує понад 25 000 членів. Асоціація надає своїм членам можливість ділитися своїми науковими відкриттями та досвідом викладання з колегами та обговорювати тенденції в академії. Члени MLA проводять щорічні конгреси та інші зустрічі, співпрацюють із спорідненими організаціями та підтримують одну з найкращих видавничих програм у гуманітарних науках у США. Заснована в 1883 році.

 

Премія MLA Aldo та Jeanne Scaglion присуджується кожного парного року за видатний переклад літературного твору англійською мовою.

 

Фонд Альдо та Жанни Скальоне був заснований Альдо Скальоне і переданий в управління Асоціації сучасних мов Америки у 1987 році. Фонд вшановує пам’ять Жанни Даман Скальоне. Вона була директоркою єврейського дитячого садка в Брюсселі. Коли в 1942 році почалися арешти та депортації євреїв, вона працювала з бельгійськими та єврейськими загонами опору, допомагаючи знайти схованки для двох тисяч дітей по всій Бельгії. Вона також допомогла врятувати багатьох чоловіків-євреїв, яких збиралися депортувати як рабів, отримуючи для них фальшиві документи.

 

Альдо Скальоне — американський науковець італійського походження, професор літератури Еріха Марії Ремарка в Нью-Йоркському університеті.

 

Як повідомлялося, раніше перекладачі цієї збірки стали лавреатами перекладацької премії Американської асоціації з українознавчих студій та літературного фонду імені Стенлі Петерсона.

 

Зображення: books.huri.harvard.edu

Оригінал статті на Suspilne: Перекладачі збірки «Бабин Яр. Голосами» Кіяновської отримали ще одну престижну премію

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"