ПЕН про рішення Куркова: Важливо не примножувати ворожості і ворогів

ПЕН про рішення Куркова: Важливо не примножувати ворожості і ворогів

Володимир Єрмоленко, президент PEN Ukraine, повідомив, що не підтримує рішення Андрія Куркова, українського письменника, попереднього очільника PEN Ukraine, взяти участь у дискусії з разом з російським/ою письменником/цею Машею Ґессен. Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

«Ми пам’ятаємо ситуацію, яка відбулася цього року на американському фестивалі. Тоді наші автори, Артем Чех, Ірина Цілик та Артем Чапай були поставлені в ситуацію, яка суперечила первинним домовленостям про відсутність російських подій на фестивалі. А потім, на жаль, після дій Ґессен, деякі публікації в американській пресі геть викривили ситуацію, показавши українських авторів “жорстокими” і знецінивши український голос. І, на жаль, наші відповіді лишилися в американській пресі поза увагою», — наголошує Єрмоленко.

 

За його словами, Український ПЕН є демократичною організацією і не вказує учасникам та учасницям, що їм робити і чого не робити.

 

«Це складна й болюча тема, і ті чи ті рішення тих чи тих людей завжди будуть наштовхуватися на критику. І ця критика має існувати. Я вважаю, що критика, яка прозвучала у пості Артема Чеха, є справедливою. Є чіткі певні наслідки від тих травневих подій. Однак я би дуже просив нас усіх пам’ятати, що критика вчинків не має бути війною на знищення своїх», — каже Єрмоленко.

 

Він стверджує, що у кожного є різні критерії «своїх» і «чужих», але сьогодні дуже важливо не примножувати ворожості й ворогів. Єрмоленко вважає, що справжній ворог очевидний, і тому українці не можуть піддаватися спокусі примножувати цих ворогів всередині свого суспільства.

 

«Я не підтримую цієї конкретної дії пана Андрія, я вважаю її дуже нечутливою до того досвіду, через який проходить країна, наші військові, наші автори — але водночас я бачу, що робота Андрія у світі на користь України є величезною. І про це важливо пам’ятати. Ми увійшли в складний період на міжнародній арені, який, можливо, не всі помітили. Підтримка і досі є великою, але ми дедалі більше стикаємося з байдужістю і навіть ворожістю. І не лише в “незахідному” світі – в західному світі теж. Серед наших партнерів теж. Нам важливо, на мій погляд, обирати дії, які нас посилюють, а не послаблюють. Тріщини в суспільстві неуникні під час війни, але, мені здається, ми маємо робити все можливе, щоб не дати цим тріщинам перетворитися у прірви», — підсумував Єрмоленко.

 

Як повідомлялося, Міжнародний авторський фестиваль у Торонто планує 24 вересня провести подію «Нотатки про вторгнення: Маша Гессен та Андрій Курков у розмові про війну Росії в Україні, що триває». Цей крок публічно критикував письменник та військовослужбовець Артем Чех, що стало початком дискусії довкола ситуації в соцмережах.

 

 

Чільне фото: Данило Павлов/The Ukrainians

Оригінал статті на Suspilne: ПЕН про рішення Куркова: Важливо не примножувати ворожості і ворогів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"