Оксана Забужко отримала польську премію імені Станіслава Вінценза

Оксана Забужко отримала польську премію імені Станіслава Вінценза

Премію Міської ради Кракова імені Станіслава Вінценза у 2022 році отримала Оксана Забужко. Про це повідомили на інтернет-порталі Krakow.pl.

Оксана Забужко — перша українська письменниця, яка отримає премію імені Станіслава Вінценза. 

 

«Це данина величезній праці, спрямованій на усвідомлення світу історичної, культурної та екзистенційної специфіки України, а також літературних досягнень, які наближають чутливість нашого макрорегіону», — зазначили у муніципалітеті Кракова.

 

Нагорода включає фінансову винагороду в розмірі 50 000 злотих (₴390 тис.), статуетку та право користування титулом «Лавреат премії міської ради Кракова імені Станіслава Вінценза».

 

Премія імені Станіслава Вінценза — продовження нагороди «Нова культура нової Європи», яка вручалася у 2005-2019 роках. Її лавреати: Сергій Жадан, Ярослав Грицак, Мартін Поллак, Аґнешка Голланд, Анджей Стасюк, Світлана Алексієвич та ін.

 

Нагороду присуджують за видатні досягнення в популяризації культури Центрально-Східної Європи. Її присуджує Комісія на чолі з головою міської ради Кракова. До складу журі входять лауреати премії та запрошені представники установ, що діють у сфері культури, науки, освіти та громадської діяльності, а також представник міського голови Кракова.

 

Патрон премії Станіслав Вінценз — польський етнограф, есеїст, філософ, письменник, автор відомої трилогії «На високій полонині». Він був дослідником і знавцем культури Гуцульщини та Покуття.

 

Церемонія нагородження відбудеться 22 листопада під час відкриття цьогорічного саміту Open Eyes Economy Summit.

 

Нагадаємо, у 2020 році премію Станіслава Вінценза отримав Олег Сенцов.

 

Як повідомлялося, Оксана Забужко отримала почесну нагороду Варшавського книжкового ярмарку 2022 IKAR

 

Чільне фото: Aleksandra Pawloff

Оригінал статті на Suspilne: Оксана Забужко отримала польську премію імені Станіслава Вінценза

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"