Оголосили лавреатів премії імені Івана Франка 2023 року

Оголосили лавреатів премії імені Івана Франка 2023 року

Оголосили цьогорічних лавреатів премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. Про це повідомили на сайті Держкомтелерадіо.

У номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» премію присудили Володимиру Кузику за збірку публіцистичних творів «Дивниця». Зміст книжки склали нариси, есеї, замальовки, аналітичні матеріали, які друкувалися в газетах «Культура і життя», «За вільну Україну», «Молода Галичина», в часописі «Дзвін». Книжка вийшла друком у видавництві «Каменяр» у вересні 2022 року.

 

У номінації «За найкращий твір у телевізійній сфері» премію присудили режисеру Сергію Лисенку та сценаристу Олександру Зінченку за документальний фільм «Колапс: як українці зруйнували імперію зла». Фільм розповідає про те, як проголошення Україною незалежності унеможливлює подальше існування СРСР. Прем’єра відбулася 23 серпня 2021 року в етері загальнонаціонального телеканалу Суспільного «Перший». Також фільм транслювався в етері загальнонаціонального телеканалу «Суспільне Культура» та в етері телеканалів регіонального мовлення Суспільного.

 

Як зазначив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, Суспільний мовник щороку підвищує рівень своїх творчих робіт, активно бере участь у конкурсних змаганнях, представляючи гідні проєкти.

 

У номінації «За найкращий твір у радіомовній сфері» лавреатами премії імені Івана Франка стали Олена Гусейнова та Мирослав Лаюк за цикл радіопередач спецпроєкту «Леся Українка: 30 радіоісторій», присвяченого 150-річчю з дня народження визначної поетки. Етер відбувся протягом лютого-березня 2021 року на каналі «Радіо «Культура».

 

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» премію імені Івана Франка присудили Валерію Королю і Григорію Любовцю за монографію «Контент негативу. Як захистити себе та країну в умовах тотального інформаційного протистояння» (видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2021).

 

У монографії розглядають проблематика комунікаційно-контентної безпеки держави, яка через новітні технологічні рішення та підходи захищає національну свідомість від агресивних впливів з боку технологічних пропагандистських центрів кремля, нейтралізує їх і створює «антидот» проти інформаційних загроз ворога.

 

Автори провели дослідження сучасного інформаційного простору, визначили потенціали його технологічно-креативних станів, запропонували підходи до розуміння контраверсійності публічного простору, розробили проєктний концепт моделі національного інформаційного простору України.

 

Премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності заснували 2004 року. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

 

Присудження премії відбувається щорічно напередодні дня народження Івана Франка – 27 серпня. Премія у розмірі 10-ти тисяч гривень присуджується у 4-х номінаціях. Цього року на здобуття премії надійшло 23 роботи.

 

Раніше ми повідомляли, хто стали лавреатами премії Франка у 2019-му та 2020-му роках.

 

Чільне зображення: Держкомтелерадіо

Оригінал статті на Suspilne: Оголосили лавреатів премії імені Івана Франка 2023 року

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"