Оголосили лавреатку премії імені Астрід Ліндґрен 2023 року

Оголосили лавреатку премії імені Астрід Ліндґрен 2023 року

Лавреаткою Міжнародної премії Астрід Ліндгрен, яка щороку присуджується за досягнення у галузі літератури для дітей та підлітків, у 2022 році стала американська письменниця Лорі Гелс Андерсон. Про це повідомляє офіційний сайт премії.

«У своїх щільно написаних романах для молоді Лорі Гелс Андерсон висловлює пошук сенсу, ідентичності та правди як у сьогоденні, так і в минулому. Її похмурий сяйливий реалізм розкриває життєво важливу роль часу та пам’яті в житті молодих людей. Біль і тривога, туга і любов, клас і секс досліджуються зі стилістичною точністю та безпристрасною дотепністю. З ніжною інтенсивністю Лорі Гелс Андерсон пробуджує настрої та емоції та ніколи не цурається навіть найскладніших речей», — мотивували вибір переможниці журі премії.

 

Лорі Гелс Андерсон народилася в 1961 році в Потсдамі, штат Нью-Йорк. Вона дебютувала як письменниця в 1996 році. Вперше її відзначили за роман «Говори», опублікований у 1999 році.

 

У своїх романах для молоді — усі вони розповідаються від першої особи — Андерсон висловлює досвід підлітків з інколи жорстокою відвертістю.

 

Лорі Гелс Андерсон проживає у Філадельфії. Окрім своїх творів, вона активно займається питаннями сексуального насильства, толерантності та книжкової цензури. У 2010 році вона отримала нагороду Маргарет А. Едвардс від Американської бібліотечної асоціації за свій внесок у літературу для молоді.

 

Перелік рекомендованих журі премії імені Астрід Ліндґрен книжок Лорі Гелс Андерсон можна знайти за посиланням. Більше інформації про них на сайті письменниці.

 

Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен (The Astrid Lindgren Memorial Award) була заснована шведським урядом 2002 року, після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури. Запровадження нагороди стало також знаком визнання та глибокої поваги до Ліндґрен, яка залишається однією із найулюбленіших та найпопулярніших письменниць у Швеції та за її межами.

 

Нагадаємо, українська ілюстраторка Катерина Штанко та письменниця Леся Воронина увійшли до переліку номінантів на премію Астрід Ліндґрен-2021.

 

Лавреаткою премії 2020-го року стала авторка-ілюстраторка із Південної Кореї Гіна Баєк (Heena Baek), 2022 — авторка та ілюстраторка зі Швеції Єва Ліндстрем.

 

Оригінал статті на Suspilne: Оголосили лавреатку премії імені Астрід Ліндґрен 2023 року

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"