Оголосили лавреата центральноєвропейської премії Angelus

Оголосили лавреата центральноєвропейської премії Angelus

Лавреатом головної літературної нагороди Центральної Європи Angelus став німецькомовний письменник боснійського походження Саша Станісич. Про це повідомили на фейсбук-сторінці нагороди.

Водночас «Доця» української письменниці Тамари Горіха Зерня перемогла в опитуванні читачів.

 

 

Премію Станісич отримав за роман «Звідки» у перекладі Малгожати Гралінської (видавництво «Книжковий клімат»). Він отримає статуетку та грошову винагороду у 150 000 злотих (понад 1 300 000 грн).

 

«Проза Станісича — це історія про пам’ять, пошук ідентичності та мови, щоб виразити себе та історію, у якій ви є одночасно творцем, жертвою та свідком. Питання “де” виникає тут у багатьох контекстах, воно торкається найважливіших тем і проблем, з якими сьогодні стикається Центральна Європа. Німецькомовний письменник боснійського походження показує, наскільки смутні сучасні події всього регіону і які нелегкі виклики ставить нам доля. Роман, що нагороджений, — це, як зазначило журі під час церемоній, “нова європейська проза”, що торкається ядра наших часів», — зазначив член премії Міхал Ногаш.

 

 

Книжка розповідає про письменника-біженця від війни на Балканах у 1990-х роках. Герой пригадує своє дитинство в Югославії, втечу від війни, приїзд до Німеччини, повсякденне життя підлітка-іммігранта та спроби знайти свій шлях у новій реальності. Стасінич порушує питання про те, як місце народження впливає на життя людини і формує його. Головний герой роману повертається в минуле, зустрічається з родичами у віддаленому селі в боснійських горах та відвідує могили своїх предків.

 

Книга отримала Німецьку книжкову премію 2019 року.

 

Саша Станісич  — німецькомовний письменник боснійського походження. Він народився в тодішній Югославії в змішаному сербо-боснійському шлюбі. У 1992 році, після початку війни став біженцем. Наразі живе у Німеччині. Дебютував у 2006 році романом «Як солдат лагодив патефон», який було перекладено понад тридцятьма мовами. Друга книжка «Ніч перед фестивалем» отримала премію Leipziger Buchmesse.

 

Літературна нагорода Центральної Європи Angelus — літературна відзнака, яку вручають щороку, починаючи із 2006-го, за найкращу прозову книжку, опубліковану польською мовою минулого року. Організатором і фундатором відзнаки є місто Вроцлав. Лавреатом може стати письменник, що походить із Центральної Європи (Австрія, Албанія, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Естонія, Латвія, Литва, Македонія, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Хорватія, Чехія, Чорногорія).

 

Премію вручають за найкращі прозові твори авторам, які у своїх текстах звертаються до найважливіших, найактуальніших тем сучасного світу, дають поштовх до міркувань і глибокого пізнання інших культур.

 

Нагадаємо, 2022 року лавреатом нагороди Angelus став польський письменник Едуард Пасевич з романом Pulverkopf. Станіслав Асєєв і Тамара Горіха Зерня увійшли до короткого списку «Ангелус-2023». Станіслав Асєєв і Тамара Горіха Зерня увійшли до короткого списку «Ангелус-2023».

 

Чільне зображення: angelus.com.pl

Оригінал статті на Suspilne: Оголосили лавреата центральноєвропейської премії Angelus

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"