Оголосили короткий список Букерівської премії-2022

Оголосили короткий список Букерівської премії-2022

Букерівська премія оголосила короткий список творів, що претендують на нагороду у 2022 році. Його опублікували на сайті премії.

До переліку увійшло 6 книжок:

  • «О Вільям!» Елізабет Страут, володарки Пулітцерівської премії 2009 року за роман «Олівія Кіттерідж»; 
  • «Дерева» Персіваля Еверетта;
  • «Патока Уокер» Алана Гарнера;
  • «Такі маленькі речі» Клер Кіган;
  • «Слава» Новайолет Булавайо;
  • «Сім місяців Маалі Алмейди» Шехан Карунатілака.

 

 

Шортлист включає авторів 5 національностей із 4 континентів, 3 незалежні видавництва, найкоротшу номіновану книжку, а також найстаршого автора, який коли-небудь номінувався. Переважна частина книжок заснована на реальних подіях.

 

Голова журі Ніл МакГрегор зазначив: «Ці шість книжок, на нашу думку, сильно говорять про важливі речі. Усі вони відбуваються в різних місцях у різний час і розповідають про події, які певною мірою відбуваються скрізь і стосуються всіх нас. Кожна з них написана англійською мовою, вони демонструють, яка велика кількість різних англійських і скільки різних світів, реальних і уявних, існує в цьому простому просторі Англосфери».

 

Шортлист обирали серед 196 книжок. До довгого списку увійшло 13.

 

Ґабі Вуд, директорка Фонду Букерівської премії, повідомила: «Короткий список, який зрештою склали, має велику географічну широту, а також лінгвістичну та концептуальну гнучкість. Разом ці шість романів показують історію та життя окремих людей з дотепністю, сміливістю та гнівом, що дозволяє нам дивитися на світ багатьма парами надзвичайно проникливих очей».

 

Переможця премії оголосять 17 жовтня. 

 

Букерівська премія (The Man Booker Prize) — одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великій Британії чи Ірландії. У 2014 році премія дозволила висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

 

Нагадаємо, лавреаткою Міжнародної Букерівської премії 2022 стала індійська письменниця Гітанджалі Шрі за книжку «Піщана гробниця» (Tomb of Sand).

 

 

Чільна світлина: thebookerprizes.com

Оригінал статті на Suspilne: Оголосили короткий список Букерівської премії-2022

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"