Нобелівський комітет визначив лауреатів премії миру-2021

Нобелівський комітет визначив лауреатів премії миру-2021

Нобелівський комітет визначив лауреатів Нобелівської премії миру-2021. 

Нобелівську премію миру 2021 року вручили Марії Рессі та Дмитру Андрійовичу Муратову «за їхні зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та тривалого миру».

Ресса та Муратов отримали премію миру за мужню боротьбу за свободу вираження поглядів на Філіппінах та в Росії, повідомляють у Нобелівському комітеті. 

«Вони представляють усіх журналістів, які відстоюють ідеали миру у середовищі, де демократія та свобода преси стикаються зі все більш несприятливими умовами», –  ідеться на сайті премії. 

Марія Ресса отримала премію за викривання зловживань владою, насильства та авторитаризму у рідних Філіппінах. 

У 2012 році вона стала співзасновницею та редакторкою сайту «Rappler«, який займався журналістськими розслідуваннями. 

Видання жорстко критикувало політику уряду Філіппін щодо боротьби з наркоторговцями, яка перетворилася на терор з боку поліції. 

Дмитро Андрійович Муратов протягом десятиліть захищав свободу слова в Росії у складних умовах. 

У 1993 році він був одним із засновників незалежної опозиційної газети «Нова газета», редактором якої працював 24 роки. 

«Нова газета» публікувала критичні статті про корупцію, насильство з боку поліції, незаконні арешти, фальсифікації на виборах, «фабрики тролів» та про використання російських збройних сил, як в Росії, так і поза її межами. 

«З часу створення газети було вбито шість її журналістів, у тому числі Ганну Політковську, яка писала критичні статті про війну в Чечні. Незважаючи на вбивства та погрози, головний редактор Муратов не відмовився від незалежної політики газети. Він послідовно відстоював право журналістів на свободу слова», – повідомили в комітеті.

Головна редакторка «Української правди» Сегвіль Мусаєва зазначила, що вручення премії Миру Марії Рессі та Дмитру Муратову є підтримкою незалежної журналістики в країнах з авторитарними режимами.

4 жовтня у Швеції стартував Нобелівський тиждень. У той же день Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі фізіології та медицини.

5 жовтня науковці Сюкуро Манабе, Клаус Хассельман та Джорджіо Паризі отримали премію в галузі фізики за «новаторський внесок у наше розуміння складних фізичних систем».

6 жовтня Нобелівську премію з хімії отримали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан за «розвиток асиметричного органокаталізу».

Вчора, 7 жовтня стало відоме ім’я володаря премії з літератури.

11 жовтня в Осло, назвуть переможця в галузі економіки у пам’ять про Альфреда Нобеля.

Нагадаємо, у 2020 році Нобелівську премію миру отримала Світова продовольча програма (WFP).

Яна Осадча

Джерело: life.pravda.com.uа.

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Нобелівський комітет визначив лауреатів премії миру-2021

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"