“Немає Іздрика, це хіба нормально?” Андрухович – про рейтинг “30 книжок нашої Незалежності”

“Немає Іздрика, це хіба нормально?” Андрухович – про рейтинг “30 книжок нашої Незалежності”

Письменник Юрій Андрухович вважає, що рейтинг “30 знакових книжок нашої Незалежності” не віддзеркалює реальну картину, адже участь у ньому взяли не стільки читачі, які знають українську сучасну літературу, а патріоти, які робили вибір з політичних міркувань.

“Не думаю, що голосували читачі, люди, які добре знають і люблять сучасну українську літературу. Це голосували патріоти України, громадяни, які знають, що там має бути Шевченко, що там має бути Стус, Ліна Костенко – це найкраще з усього, що там є”, – заявив він в інтерв’ю.

На уточнення, чи це є виявом літературного патріотизму, письменник відповів, що це виконання громадянського обов’язку.

“Зрештою, дивіться, кого в тій тридцятці взагалі немає – Іздрика, це хіба нормально? Немає Прохаська, немає найновіших лауреаток Шевченківської премії: Кіяновської і Луцишиної, немає Карпи, немає Тані Малярчук, немає Любка Дереша – розумієте, ціле покоління авторів, яке дуже-дуже багатообіцяльно дебютувало на початку цього тисячоліття, а з нього тільки Софія Андрухович з “Феліксом Австрія”, – перелічив імена Андрухович.

Роман письменника “Московіада” потрапив у 30-ку, проте на останню сходинку.

“Те, що вона все-таки хоч якось та на 30 місці опинилася, то це, мабуть, теж має за собою політичне підґрунтя, – сказав Андрухович. – Я, щиро кажучи, дуже розчарований. “Московіада” ледве-ледве зачепилася за 30 місце. Ну ось така виходить моя роль як письменника в українському суспільстві. Мені здається, якоюсь мірою – це моя відсутність у соцмережах і те, що інтернет-голосування у цьому опитуванні було радше виконанням якогось громадянського патріотичного обов’язку, аніж реальною оцінкою літературної якості”.

Також Андрухович розкритикував те, як експерти склали сотню книжок, з якої голосуючи обирали 30-ку.

“Зрештою, важко чогось очікувати, якщо в одному списку змушені між собою конкурувати підручник з історії, збірка документів і, скажімо, роман або повість. Мені там не вистачає ще якось підручника з астрономії, наприклад”, – сказав письменник.

Що відомо

  • 27 жовтня Український інститут книги оголосив результати рейтингового онлайн голосування за “30 книжок нашої Незалежності” – рейтинг.
  • Протягом місяця українці могли зайти на сайт УІК та вибрати зі 100 книжок три. На підставі голосування за кількістю відданих голосів склали 30-ку. Добірку зі 100 книжок уклали експерти. Вибір мав робитися з книжок, які вийшли друком від 1991-го до 2021-го і є, на думку експертів, етапними, впливовими, визначними для культури.
  • Акція зібрала 267 815 голосів, які віддали 34 797 українців з 15 вересня до 15 жовтня.
  • Андрухович не прийшов на урочисте оголошення результатів голосування, у залі була його дочка Софія Андрухович. Її роман “Фелікс Австрія” посів 20 місце рейтингу.

Читайте більше

Перемогли не твори, а імена. Аналізуємо рейтинг “30 знакових книжок нашої Незалежності”

Оригінал статті на Читомо: “Немає Іздрика, це хіба нормально?” Андрухович – про рейтинг “30 книжок нашої Незалежності”

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"